Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det er utenkelig at en debattleder i NRK skulle tatt avstand fra en uttalelse gitt av en partileder under en debatt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NRK-sjefen:
Kunne ikke skjedd i Norge

En partileder må selv ta ansvar for uttalelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ville en debattleder i NRK aldri tatt avstand fra en partileders uttalelser.

Under den direktesendte partilederdebatten fredag kveld sa debattleder Martina Nord at Sveriges Television tok avstand fra en uttalelse fra Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Åkesson sa at man må spørre seg hvorfor så mange utenlandskfødte ikke klarer å skaffe seg jobb i Sverige, til tross for mange anstrengelser.

– Det er fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige, og det er klart at da er det vanskelig å få jobb, sa partilederen.

Det har vakt oppsikt at den svenske statskanalen gikk til det skritt å ta avstand fra uttalelsen. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at noe tilsvarende aldri ville skjedd i Norge.

– En partileder ville måtte ta ansvar for nesten enhver tenkelig uttalelse som måtte komme, og ikke NRK eller et annet medium, sier Eriksen til NTB.

Grunnleggende forskjeller

Han sier han ikke kan tenke seg en mulig problemstilling hvor NRK eller programlederen måtte gå inn og ta noen form for avstand fra uttalelser som måtte komme fra en ansvarlig leder i et stort politisk parti.

– Dette ville kunne vært vurdert annerledes dersom det hadde dreid seg om andre mennesker, men en enkeltuttalelse fra en partileder ville aldri blitt vurdert på denne måten, sier han.

Kringkastingssjefen tror situasjonen beskriver den grunnleggende forskjellen mellom Norge og Sverige og ikke en ulikhet mellom SVT og NRK.

– Jeg tror heller ikke at dette ville vært en sak i PFU, slik SVT sier om saken. I Norge ville det vært bred enighet om at dette ikke hadde vært noe brudd på de presseetiske reglene, sier Eriksen.

Et uføre

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier Sveriges Television har rotet seg opp i et uføre de nå må ta ansvar for å komme seg ut av. Han forklarer at det i den svenske kringkastingsloven finnes en regel om at likeverd og demokratiske grunnprinsipper skal ivaretas.

– Dette har SVT tolket dit hen at de må ta avstand dersom de opplever et brudd på denne regelen og har vist til fellelser i klageorganet for kringkasting i Sverige, sier Jensen til NTB.

Han tror dette også viser en forskjell i hvordan man ser på disse spørsmålene i Sverige og Norge.

– I en direktesendt partilederdebatt må det som kommer fram, stå for debattantenes egen regning og ikke noe den som leder diskusjonen skal vurdere eller ta stilling til, slik SVT har gjort, sier Jensen.

Han anser det for utenkelig at noe tilsvarende kunne ha skjedd i Norge.

– Jeg mener SVT har rotet seg opp i et uføre når de på vegne av kanalen har tatt avstand fra et politisk utsagn i en partilederdebatt, sier han.

Powered by Labrador CMS