Radiosjef Najia Sorosh (til venstre) forteller at Talibans representanter stengte ned kanalens kontorer tidligere denne uka. Her er hun i studio i Badakshan-provinsen tidligere i år.

Pressefrihet i Afghanistan

Taliban stenger kvinne-drevet radiostasjon

En radiostasjon som drives av kvinner nordøst i Afghanistan, stenges fordi den spilte musikk under ramadan, ifølge en talsperson for Taliban-regimet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sadai Banowan – som betyr kvinners stemme på dari – er Afghanistans eneste radiostasjon som drives av kvinner. Kanalen gikk på lufta for ti år siden og har åtte ansatte, hvorav seks kvinner, i provinsen Badakhshan.

Nå anklages kanalen for å ha brutt Taliban-styrets lover en rekke ganger ved å kringkaste sanger og musikk under den muslimske høytidsmåneden ramadan. Derfor er radiostasjonen stengt, opplyser Moezuddin Ahmadi, direktør for informasjon og kultur i provinsen.

– Dersom denne radiostasjonen godtar retningslinjene i Det islamske emiratet Afghanistan og garanterer at de ikke vil gjenta noe slikt igjen, vil vi tillate at den åpner igjen, sier Ahmadi lørdag.

«En unødvendig konspirasjon»

Sadai Banowans sjef Najia Sorosh benekter at de har brutt noen regler og kaller stengingen for en unødvendig konspirasjon.

– De sa at dere har kringkastet musikk. Vi har ikke kringkastet noe musikk, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Ifølge afghanske TOLOnews sa Sorosh fredag at radiokanalen ved en feiltakelse sendte religiøs poesi på arabisk som hyller profeten Muhammed.

Representanter for det afghanske kultur- og dydsdepartementet troppet opp i stasjonens kanaler torsdag formiddag og stenge den ned, forteller Sorosh. De har kontaktet departementet, men fått beskjed om at de ikke har ytterligere informasjon om nedleggelsen.

Musikk er ikke forbudt

Det finnes ikke noe offisielt forbud mot musikk i Afghanistan. Under Talibans forrige styre, på 1990-tallet, forbød islamistbevegelsen de fleste aviser, TV- og radiostasjoner å operere i landet.

Mange journalister har mistet jobbene sine i Afghanistan siden Taliban tok tilbake makten i landet i august 2021. Taliban har innført strenge begrensninger på presse- og ytringsfriheten. Lokale journalister som nekter å rette seg etter Talibans retningslinjer, er blitt pågrepet.

Flere medier har stengt som følge av pengemangel eller fordi de ansatte har forlatt landet, ifølge Afghanistans uavhengige journalistforening.

Taliban har stengt kvinner ute fra de fleste yrker, og de nektes høyere utdanning. Jenter får ikke lov til å fortsette på skolen etter sjette klasse.

Najia Sorosh er sjef for radiostasjonen Sadai Banowan, som betyr kvinners stemme. Her er hun på kontoret sitt i Badakshan-provinsen tidligere i år.
Najia Sorosh (til høyre) i studio sammen med andre ansatte i Sadai Banowan i Badakshan-provinsen nordøst i Afghanistan i mars.

Powered by Labrador CMS