Ingvild Constance Festervoll Melien (t.v.) og Ingerid Jordal har tatt med egne erfaringer fra fotojournalistikken inn i podkasten «Byfotografen & Bygdefotografen».

«Byfotografen & Bygdefotografen»

Tar lytterne med på innsiden av fotobransjen i ny podkast

– I stedet for å sitte og klage, har vi laget noe som vi selv synes hadde vært fint å høre på, sier Ingerid Jordal.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fotojournalistene Ingerid Jordal og Ingvild Constance Festervoll Melien har startet podkast hvor de tar med lytteren på innsiden av bransjen. «Byfotografen & Bygdefotografen» handler om alt som skjer bak kameralinsa, før det ferdige bildet.

Som kvinnelige frilansfotografer basert på Vestlandet, opplever de to at dagens fotojournalistikk i stor grad er Oslo-sentrert og mannsdominert. Det skal «Byfotografen & Bygdefotografen», som har fått støtte av Fritt Ord, bli en motvekt til.

– Når vi snakket sammen, merket vi at vi hadde like erfaringer. Ikke når det kommer til hvordan vi tar bilder, rent teknisk, men fra hvor utrolig slitsomt dette yrket kan være, sier Jordal til Journalisten.

Jordal og Melien i podkaststudio.

Å ikke få solgt bilder, mentalt press, kjønnsubalanse og å hele tiden måtte forhandle, er noen av utfordringene hun sikter til.

– I stedet for å sitte og klage, har vi laget noe som vi synes hadde vært fint å høre på selv, forklarer Jordal, og legger til at de begge har stor faglig glede av å snakke med hverandre om utfordringer utover det rent tekniske.

Å snakke om bilder uten å vise frem noe, beskriver Jordal som utfordrende, på en god måte. Målet er ikke å pynte på virkeligheten, men å beholde det frie uttrykket i samtalene mellom de to programlederne.

– Jeg håper lytterne får en slags følelse av at vi forteller noe som er sant. For det er vi opptatt av – dette som skjer bak fasaden, som du ikke ser i bildet. Alle disse tingene som vi vet at skjer, for det skjer jo med oss.

Podkasten har foreløpig fire episoder. Fremover har de to frilanserne et mål om å publisere to til tre episoder i måneden, og flere episoder med gjester.

I forbindelse med utdelingen av Årets bilde førstkommende uke, slipper podkasten en episode som diskuterer hva konkurransene i bransjen gjør med psyken.


Powered by Labrador CMS