Maren Sæbø holdt foredrag om arkivsøk på Data-skup lørdag. Foto: Angelica Hagen

Maren Sæbø mener journalister er dårlige på innsyn

Sammen med Tarjei Leer-Salvesen gir hun ut bok for å lære journalister om arkivsøk og rettigheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Deres veier har krysset flere ganger. Tarjei Leer-Salvesen og Maren Sæbø har jobbet sammen blant annet i Klassekampen og Ny Tid. De har også sittet sammen i Skup-styret.

Boka «Arkivsøk for journalister» ble til etter at de holdt et seminar på Skup-konferansen i 2015 om arkivbruk som journalistisk metode. De mener journalister bør ha lavere terskel for å ta arkivene i bruk.

Leer-Salvesen holder til i Kristiansand og Sæbø i Oslo, så de har ikke skrevet boka sammen rent fysisk. Arbeidet er fordelt dem i mellom og de har skrevet på den noen måneder hver. Det har gått fire måneder samlet i effektiv arbeidstid, anslår Sæbø.

Tarjei Leer-Salvesen har laget innsyn.no 
sammen med Atle Brandt, Kenneth Lykkås og
Frode Nordbø. Foto: Angelica Hagen

Les også: Derfor er Maren Sæbø eneste norske journalist i Sør-Sudan

Foredrag om innsyn

Journalisten møtte forfatterne på Data-Skup i Oslo lørdag. Her holdt de foredrag om nettopp arkivsøk og innsyn. Til Journalisten forteller Sæbø at hun mener journalister i dag er generelt dårlige på innsyn, spesielt når det gjelder eldre arkiver. 

– Nesten alle dokumenter er offentlige, men mange vet ikke at de skal være åpne og søkbare, sier hun.

Foredraget på Data-Skup ble holdt i to deler. Leer-Salvesen holdt den første delen om hvordan du finner aktuelle dokumenter ved søketriks i offentlig journal.

Sæbøs del handlet om søk i historiske dokumenter med Arkivportalen.no, samt søk i Digitalarkivet. I begge portalene søker du i Arkivverket. 

Viktig med rettigheter

– Alt av offentlig informasjon skal man ha tilgang til. Det er mye som er på papir og journalister har rett og slett ikke nok tid til å gå gjennom alt. Historikere bruker livet sitt på å lære arkiver. Det er et eget fag, så det tar tid å sette seg inn i, sier Sæbø, som selv har studert historie. 

Les også: Var lei av postjournaler som ikke var søkbare

Boka «Arkivsøk for journalister» tar for seg norske og internasjonale arkiver, redegjør for digital tilgang og innsynsrettigheter. 

Les også: Hvis det offentlige ikke åpner opp, gjør Tarjei det for dem

Det er viktig for Leer-Salvesen og Sæbø at journalister vet hva de har rett på. Boka kan derfor brukes som en lett håndbok for innsyn, eller være til inspirasjon for alle som vil bli bedre til å utforske andre kilder enn de man kan kontakte via telefon. 

Under Data-Skup stakk for øvrig VGs «Nedlasterne» av med tidenes første dataskup-pris

 

Powered by Labrador CMS