Tarjei Leer-Salvesen hjelper offentlige etater med å bli mer offentlige. Foto: Martin Huseby Jensen

Nå er ti millioner dokumenter søkbare på innsyn.no, men Tarjei Leer–Salvesen har ikke tenkt å gi seg med det

– Jeg håper på noen millioner til før jul.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To år er gått siden det lokale nettstedet Sørlandsporten gikk inn og som fugl Føniks gjenoppstod som den nasjonale Innsyn.no. Siden den gang har Fædrelandsvennens Tarje Leer-Salvesen sammen med utviklerne Atle Brandt og Kenneth Lykkås tilgjengeliggjort stadig flere postlister fra offentlige institusjoner som ikke er å finne på OEP; kirken, forsvaret, politiet og universitetene for å nevne noen. 

Les også: Hvis det offentlige ikke åpner opp, gjør Tarjei det for dem

– Hver gang vi utvider med nye kilder er det basert på en prosess som starter med journalistiske behov. Jeg har jobbet med helseforetak, og det har spesielt kollega Steinar Vindsland. Vi har sett at måten sykehusene gjør dette på, gjør postlistene utilgjengelig. Dermed oppstår ønsket om å gjøre noe med det. 

En av årsakene til at det nå er 10 millioner søkbare dokumenter på Innsyn.no skyldes blant annet at de i dag har fått inn postlistene til alle de 23 helseforetakene i landet. 

Søkene er også blitt lettere tilgjengelige. Det samme har det å bestille dokumenter blitt, forteller han. 

Få hinder

De fleste sykehusene legger ut postlistene. Dermed slipper Leer-Salvesen for det meste å be om innsyn for å få disse ut. Ved Universitetssykehuset i Oslo var de ikke innstilt å gjøre listene tilgjengelige. Leer-Salvesen måtte begjære innsyn siden de ikke var publisert, få avslag og klage på dette. 

– Der var det hinder, sier han og legger til: – Jeg håper dette blir nyttig for kolleger i andre deler av landet. 

Egentlig, mener han, burde det vært et søkeverktøy for all statlig virksomhet. Likevel er ikke alle pålagt å legge ut sine lister. Derfor har OEP rundt 100 datakilder. Og Innsyn jobber med å ta innpå. Det er, sier Salvesen, behov for at noen tar rommet som etterlates. 

Målet er at tjenesten skal fortsette å vokse. Både på innhold og bruk. I skrivende stund har Innsyn.no noen hundre brukere i uken. Når Leer-Salvesen har blogget øker det til noen tusen.

Hva som blir neste, vet han ikke helt ennå, men Leer-Salvesen har bedt om innspill fra kolleger i bransjen. 

– Men det kommer nok en utvidelse eller to før jul. Vi har 10 millioner søkbare dokumenter akkurat nå. Jeg håper på noen millioner til før jul.

Powered by Labrador CMS