Supattra Vimonsuknoppara i Norge under ekstremværet Hans 2023
Supattra Vimonsuknopparat opplevde ekstremværet Hans på nært hold under sommerferien i Norge. Sammen med sønnen og svigerfamilien ble hun evakuert fra Etnedal til Lillehammer.

Thailandsk journalist måtte evakuere under ekstremværet Hans

ABC News-journalisten Supattra Vimonsuknopparat er imponert over kommunikasjonen mellom myndighetene og lokalbefolkningen.

Publisert Sist oppdatert

Den siste uken har ekstremværet Hans herjet over store deler av landet. Faren for jordskred og flom har ført til at over 4000 personer har måttet evakuere.

En av dem er den thailandske journalisten Supattra Vimonsuknopparat, som er i Norge sammen med sønnen for å besøke svigerforeldrene i Etnedal. 

Denne gangen ankom hun en uke før ekstremværet slo til, og det var vanskelig å gå glipp av at det var meldt store mengder nedbør, forteller hun. 

Først bodde hun hos svigerforeldrene i Etnedal som planlagt – i huset som ligger omtrent fem minutters gange fra elva. 

– Når vi gikk tilbake for å sjekke vannstanden senere på tirsdagen, var strømmen så kraftig at det var skremmende. Dette er ikke det vi betegner som mye regn i Bangkok, men når jeg så elva, skjønte jeg hvorfor svigermor var bekymret, sier hun til Journalisten. 

Vant til mye regn

Senere den kvelden ble det snakk om at veien ut fra Etnedal potensielt måtte stenges, og det ble dermed bestemt at familien måtte evakuere. De siste dagene har Vimonsuknopparat, sønnen og svigerforeldrene bodd hos en slektning på Lillehammer. 

Etna elv under ekstremværet Hans 2023
Det var først når hun så den sterke strømmen i Etna-elva at den thailandske journalisten forsto bekymringene for ekstremværet Hans.

Resten av året holder Vimonsuknopparat til i Bangkok, der hun jobber som nyhetsprodusent for australske ABC News. 

– I Thailand er mye regn helt vanlig, og derfor var jeg ikke spesielt bekymret. 

Journalisten forklarer videre at oversvømmelser i Bangkok ikke er uvanlig under monsunen mellom juni og oktober. 

Selv husker hun oversvømmelsen i 2011 godt, som hun var med på dekke for ABC. Da ble flyplassen oversvømt, folk måtte ha båt for å i det hele tatt komme seg rundt, og mange slo leir på hustakene sine, forklarer hun. 

– Sammenlignet med Thailand føltes ikke dette spesielt dramatisk. Men selvfølgelig respekterer jeg det som kommer fra lokale myndigheter, for de vet best. 

Imponert over håndteringen

Selv om Vimonsuknopparat ikke anser de siste dagene som ekstreme, sett mot hva hun er vant til i Bangkok, er det én ting som har overrasket henne med situasjonen. 

Hun sier seg imponert over myndighetenes håndtering og hvor god kommunikasjonen har vært. 

– I Thailand har vi ikke sterke lokale redningstjenester. Vi ville ha ventet til noe fælt skjedde, og så evakuert. Jeg er virkelig imponert over hvor høyt dere verdsetter menneskeliv, og ikke minst kommunikasjonen mellom lokale. 

Ekstremværet satte en stopper for den thailandske journalistens planer om å reise videre til Trondheim denne helgen, for veien ut fra Lillehammer er oversvømt og stengt for all trafikk. 

Nå er planen å bli i Lillehammer før turen går videre til Oslo og hjemreise til Thailand. 

Powered by Labrador CMS