CNN skrev at amerikanske soldater trente på den norske grensen til Russland

Men øvelsen skjedde knapt 500 kilometer i luftlinje unna, på Bardufoss. Forsvarsdepartementet karakteriserer CNNs publisering som misvisende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag i forrige uke publiserte CNN en sak under overskriften «The new Cold War: US Marines’ wintry war games on Norway-Russia border».

Men det er ikke riktig. Øvelsen fant sted knapt 500 kilometers luftlinje unna, på Bardufoss i Troms. 

Propaganda

Det er CNNs reporter Nick Paton Walsh, som blant annet har vunnet priser for sin rapportering fra Syria, som har gjestet Bardufoss og Kirkenes. Flere timer etter første publisering, torsdag 1. desember, rettet CNN tittelen til «A new cold war: wintry war games reassure Norway over Russia threat» sammen med en presisering om hvor øvelsen fant sted og de amerikanske soldatene befant seg.

Nettstedet Thebarentsobserver.com skriver at Walsh først fulgte en øvelse i Troms før han satte seg på flyet til Kirkenes, der reportasjen også har sin dateline fra, for å følge norske grensejegere.

Saken er plukket opp av blant andre britiske Daily Star som mandag ettermiddag fortsatt har som overskrift at amerikanske soldater trener på kamp på den norsk-russiske grensen. Dagbladet har fått med seg CNNs presisering og omtalt militærøvelsen som at USA trener på krig ved Bardufoss.

Det var det norske militæret som hadde invitert CNN til å følge øvelsen. Oberstløytnant og talsmann Ole Johan Skogmo for Hæren i Norge sier til The Independent Barents Observer at det er et problem med dagens medier at de siterer hverandre uten å sjekke fakta.

Han legger til at han ikke er i tvil om at det russiske militæret vet at det ikke er noen amerikanske soldater i nærheten av grensen til Russland.

– Men denne typen medierapportering kan bli brukt av andre for propaganda, sier Skogmo til nettstedet.

– Misvisende

Forsvardepartementet avviser overfor Journalisten at amerikanske soldater har trent på grensen til Russland, og bekrefter at de kun har vært på Bardufoss.

– Norge øver og trener med USA og en rekke allerierte både i Norge og i andre land, og øvelsene blir varslet på normal måte, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet i en e-post til Journalisten.

– CNN laget en sak som var misvisende, og de rettet den opp da de ble kontaktet. Dessverre hadde saken spredt seg, og det er alltid vanskelig å rette opp i saker som spres, naturlig nok.

Journalisten kontakt mandag CNN med et ønske om å intervju Walsh, samt spørsmål om hvordan feilen oppstod og hva CNN gjør for å unngå slike feil. CNN har imidlertid ikke svart på Journalistens henvendelse.

Overfor The Independent Barents Observer viser CNNs PR-koordinator Tess Atkinson til at artikkelen er oppdatert med en presisering fra redaktøren.

Powered by Labrador CMS