Arild Grande er redd NRK kan miste uavhengigheten om finansieringen skjer over statsbudsjettet. Foto: Martin Huseby Jensen

Arild Grande frykter NRK kan knebles om det havner i statsbudsjettet

Blir pressen kritisk er det lett å kutte bevilgningene, mener Grande.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Å finansiere NRK over statsbudsjettet er uansvarlig og useriøst av flere grunner. For det første truer det NRKs uavhengighet, og gjør at kanalen til enhver tid er avhengig av de styrende politiske strømningene. Det blir lett for politikere som ikke tåler en kritisk presse å kutte i bevilgningene, og det er fare for at kringkasteren blir kneblet, sier mediepolitisk talsmann Arild Grande i Arbeiderpartiet til Dagbladet.

Han vil i dag forfatte et skriftlig spørsmål til finansministeren hvor han spør om dette eventuelt kan løses gjennom økte skatter eller å ta midler fra andre formål.

LES OGSÅ: Ingen konkret anbefaling om kommersiell allmenn­kringkasting

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier NRK ikke ønsker finansiering over statsbudsjettet på grunn av oppfatningen om et uavhengig NRK.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet mener det er for tidlig å kommentere utspillet til Grande. Utspillet bygger på at kulturminister Linda Hofstad Helleland før jul la fram stortingsmeldingen om finansieringen av NRK. De forskjellige alternativene, som blant annet inkluderer en medieavgift som er foreslått til å ta over for lisensen, vil bli satt opp mot hverandre.

Powered by Labrador CMS