Den ukrainske tolvåringen Kyrylo Peredriy er trolig landets yngste journalist.

Tolvåringen satser på journalistikk i Ukraina

– Journalister er som arkeologer: Vi må grave opp noe interessant og unikt, sier Kyrylo Peredriy.

Publisert

Siden invasjonen av Ukraina har ukrainere i stadig større grad forlatt forbruket av russiske medier. Noen har tatt jobben i egne hender og hatt drivkraften til å utvikle og skape unikt ukrainsk innhold.

Blant dem som er engasjert i Ukrainas nye presse, er tolv år gamle Kyrylo Peredriy. Han bor i byen Pokrovsk i Donetsk-regionen og driver sin egen Youtube-kanal, «Cikavo». 

Kanalen passerte nylig 270.000 abonnenter. 

– Foreldrene mine tok meg ikke seriøst først. Men da jeg begynte å lykkes, var de glade på mine vegne, sier Peredriy i et intervju med Kyiv Post.

Til tross for sin unge alder, inviterer og intervjuer han kjente personer og politikere. I samtalene tar han opp sosiale spørsmål og diskuterer dagens ukrainske politikk.

– Journalister er som arkeologer: Vi må grave opp noe interessant og unikt, sier han til Kyiv Post. 

Første personen han intervjuet var en daværende lokal ordfører. 

– Jeg bare ringte han på hans personlige nummer og han takket ja, sier Peredriy.

Tolvåringen gjør alt selv, sier han, fra å finne interessante saker til redigering av videoer. Han står opp klokken 5:30 om morgenen og jobber ofte til klokken 23, forteller han. På dagtid går han på skole.

Til vanlig publiserer han flere intervjuer i uka. Siden oppstart for ti måneder siden, har han publisert nærmere 150 intervjuer.  

– Jeg jobber også ofte i helgene, men det skaper ingen problemer for min del. Tvert imot, jeg får enda mer energi av å jobbe, sier Peredriy.

Powered by Labrador CMS