TOK PRISEN: Linda Vaeng Sæbbe (t.v) og Tone Angell Jensen (nå sjefredaktør i Fremover) sikret Nordlys Svarte natta-prisen for dekningen av Troms Kraft-skandalen. Foto: Ragnar Bøifot/Fremover

Her er vinnerne

Les om prisdrysset på Svarte Natta og i fire av Norsk Journalistlags lokallag i helgen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

220 påmeldte deltok på seminarer og debatter på den nordnorske journalistkonferansen Svarte Natta, som ble arrangert i Tromsø i helgen. Under festmiddagen lørdag kveld ble årets journalist- og fotopriser delt ut av juryleder Hans Tore Bjerkaas.

En rekke lokallag i NJ avholdt sine årsmøter i helgen, med tilhørende prisdryss. Under følger en oversikt over det som er meldt inn.

Svarte Natta

Svarte Natta-prisen gikk til Nordlys ved Linda Vaeng Sæbbe og Tone Angell Jensen (nå sjefredaktør i Fremover), for den helhetlige dekningen av Troms Kraft-skandalen.

Juryen uttaler om Svarte Natta-prisen:

– Svarte Nattas gjeve journalistpris går til et usedvanlig viktig gravejournalistikkprosjekt med store politiske og økonomiske konsekvenser, og med til dels dramatiske følger for mange involverte. Våre prisvinnende journalister svarte på eieren, styrets og administrasjonens forsikringer om at alt gikk på skinner for selskapet og datterselskapet med å grave seg ned i regnskap, noter og rapporter for de siste ti årene. Ut av dette kom et helt annet bilde enn det aktørene beskrev. (…) Årets Svarte Natta-pris gis til Linda Vaeng Sæbbe og Tone Angell Jensen for (…) et stykke usedvanlig samfunnsviktig journalistikk”.

Svarte Nattas fotopris gikk til den uavhengige journalisten og dokumentaristen Trine Hamran for en videoreportasje tilhørende prosjektet Borderstories. Det ble faktisk dobbeltseier til Hamran i helgen. På årsmøtet til Finnmark Journalistlag mottok hun FJs fotopris for den samme reportasjen.

Nordlys fikk diplom og hederlig omtale for webtv-innslaget “Sommervikarens siste jobb” ved reporter Lena Verås Eriksen og fotograf Vidar Dons Lindrupsen. Dons Lindrupsen fikk også diplom for portrettet “Andrea”.

Hederlig omtale og diplom gikk til Trond Haakensen og Ronald Johansen i  iTromsø for saken “Mirakelgutten”. Det samme fikk NRK Nordland og journalist Barbro Andersen for fjernsynsdokumentaren “Reiduns kamp”.

I juryen satt også Kari Strifeldt og Eva Marie Bulai. Det var 27 påmeldte bidrag til journalistprisen og 20 til fotoprisen.

Finnmark Journalistlag

På årsmøtet til Finnmark Journalistlag fredag 22. november ble Marius Thorsen, Bjørn-Arne Johansen og Aase Amundsen i Ságat tildelt årets presseprisen for en IT-avsløring i Karasjok. Prisen er på 22.500 kroner.

Fotoprisen, også den på 22.500 kroner, gikk som nevnt til Trine Hamran og Borderstories, mens Roger Manndal i NRK Sápmi fikk hederlig omtale for TV-dokumentaren “Gollegiisa - Skattkammeret”.

Juryen besto av Jan Gunnar Furuly fra Aftenposten, frilanser Toril Olsen og kommunikasjonsrådgiver Inger Elin Utsi ved UiT - Norges arktiske universitet.

Troms Journalistlag

På årsmøtet til Troms Journalistlag fredag 22. november mottok Arne Egil Tønseth og Ingunn A. Mæhlum fra Nordlys årets TJ-pris for bokprosjektet “Barentsportretter - en reise på tvers”. Juryleder Eirik Junge Eliassen, som hadde fått 12 nominasjoner til årets pris, begrunnet tildelingen slik:

“Gjennom historiene til 13 ulike mennesker i Barentsregionen – Nordkalotten som det het i gamle dager – gir vinnerne oss en kunnskap om historia og forståelse av samtida som reiser noen viktige spørsmål om framtida til en region som er i radikal - og på noen områder også dramatisk endring.”

Se TJ-vinnere og bidragene deres her.

Ola Solvang (Nordlys) vant TJs fotopris for bildet “Det onde øyet”. Juryen uttaler følgende om vinnerbildet:

“Et bilde som oser mystikk, kulturtradisjoner og fart. Et klart visuelt og direkte uttrykk formidler på en god måte innholdet, og med sin grafiske presentasjon og klare midtpunkt stopper man opp og man undres “Hva i all verden er det som foregår her?”

Ronald Johansen  (iTromsø) ble hedret for beste nyhetsbilde for “Kald skulder”.

Juryen tildelte Guttorm Pedersen (Nordlys) diplom for sin dokumentarfilm om sjuåringen Nicolai på Musvær.

Årsmøtet vedok at TJ-prisen og fotoprisen heretter skal deles ut hvert andre år.

Sogn og Fjordane Journalistlag

På årsmøtet fredag 22. november ble årets pressepris tildelt Sissel Iren Skjerdal (Firda) for hennes fokus på vold i nære relasjoner.

Fotoprisen gikk for første gang til en nettvideo. Sondre Dalaker (NRK) gikk til topps med historien om seg selv som en av tre deltakere i kretsmesterskapet i kombinert.

Helgeland og Salten Journalistlag

Helge Lyngmoe og Ola Helness i NRK Nordland kunne feire HSJ-prisen 2013 på Helgeland og Salten Journalistlags vorspiel under Svarte Nattas festmiddag lørdag 23. november. Leif Steinholt, Helgelands Blad, fikk hederlig omtale og vant fotoprisen Årets blinkskudd.

Les om HSJ-vinnerne her.

Journalist Lyngmoe og fotograf Helness fikk prisen for tv-dokumentaren “Siste dans med Nordstjernen”.

“Lyngmoe og Helness har laget en flott dokumentar over en hel kultur, og har klart det med påtakelig sterk autensitet. De har klart å presentere båten, mannskapet og menneskene langs leia med en ekthet og tilstedeværelse som er stadig sjeldnere å finne”, skriver juryen i sin begrunnelse.

I juryen satt juryleder Svein Arne Gregersen, Anki Gerhardsen og Inger-Gunn Sande.

Juryen benyttet seg også av muligheten til å dele ut et diplom med hederlig omtale. Den gikk til journalist Leif Steinholt i Helgelands Blad, for to reportasjer om historia bak den sovjetiske krigskirkegården på Tjøtta.

Steinholt kunne også glede seg over å vinne HSJs fotopris Årets blinkskudd, for bildet “Midtsommernattsdrøm”, tatt under kultur- og teaterverkstedet Fyrets oppsetning av Shakespeare-stykket “En midtsommernattsdrøm” i skogen utenfor Sandnessjøen i sommer.

I juryen her satt Rami Abood, Åsfrid Fagervik og Lena Knutli.

Powered by Labrador CMS