NRK:

Vinnersaken handlet om Lise Marie Sommerstad, som er tredjekandidat på Senterpartiets liste til fylkestingsvalget i Vestfold i høst. Én av hobbyene hennes er å bli fotografert naken. Skjermdump fra NRK Østafjells

Avkledd Sp-politiker ga journalistpris

– Det var jo ikke akkurat denne saken jeg hadde drømt om å få pris for, sier overrasket og lettere brydd NRK-reporter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I november i fjor brakte NRK Vestfold nyheten om at Senterparti-politikeren Lise Marie Sommerstad hadde publisert bilder preget av “lakk, lær og dristige positurer”. Tirsdag gikk nyheten til topps i konkurransen om Vestfolds journalistpris 2014. En noe brydd Hans Petter Reppe mottok diplom og blomster på prisfesten til Vestfold Journalistlag, på vegne av seg selv og kollegene Rune Christoffer Holm, Philip Hofgaard og Linn Løkken.

Juryens avgjørelse skapte reaksjoner.

“Fins det noen jury noen gang som har skrevet en bedre avskjedssøknad”, spør en sterkt kritisk Odd Myklebust, debattredaktør i Drammens Tidende, i et innlegg på Facebook. Han har fått følge av flere.

Se bakgrunnen for saken enten som slideshow (knapp nederst til venstre) eller ved å bla manuelt. MOBIL/BRETT: Se helst i breddeformat eller velg helskjerm-modus i nedre høyre hjørne.

Juryen for Den store journalistprisen i Vestfold uttaler dette om vinnersaken:

“Journalistikk trenger i enkelte tilfeller ikke å være veldig komplisert. Noen ganger holder det rett og slett å være nysgjerrig og søke etter gode saker der det i utgangspunktet virker som om man ikke kommer til å finne noe. Årets vinner er et eksempel på en slik sak. En redaksjon får noe så kjedelig som en nominasjonsliste, men ønsker å finne ut mer om kandidatene som står på lista. Det fører til en sak som blir årets snakkis i Vestfold, men som også havner i andre medier og blir debattert på riksdekkende flater. Juryen falt for formen og måten saken er lagt opp på. Det er sikkert mange saker som er viktigere, men summen gjør at vi går for saken om politikeren som også er nakenmodell.”

Myklebust betegner begrunnelsen som “så avsindig at om du vandrer i juryens dypeste tankebaner, så blir du ikke våt på føttene en gang.”

Glemte å lansere egen kandidat

- Det er jo ikke denne saken jeg hadde drømt om å få pris for. Jeg var ikke med på å lansere den som kandidat, det var det vaktsjefen som gjorde. Selv hadde jeg tenkt på å sende inn forslag på en 40 minutters dokumentar jeg laget i fjor, om tidligere hvalfangere som reiste tilbake til Sør-Georgia. Men det glemte jeg i farta å gjøre, sier Reppe med et smil.

Det er vel et tegn i tiden

 

Reppe registrerer at den moderne journalistikken er blitt slik at det er antall klikk som teller. NRK la ikke Sp-saken ut på sin nasjonale portal nrk.no, men andre medier fanget den opp.
 
- Da tok det helt av. Det er vel et tegn i tiden at denne typen populistiske saker får mye oppmerksomhet. Derfor kan man jo si at juryen tok en moderne avgjørelse. Jeg vil ikke kritisere juryen, men det er ikke denne saken jeg ønsker å bli husket for, sier Reppe, som synes det er helt på sin plass med en debatt i etterkant.

Enstemmig avgjørelse

Juryen hadde flat struktur og besto av fire personer, blant dem frilansjournalist Toralf Sandåker. Han forteller at det var en enstemmig avgjørelse å gi Vestfolds journalistpris til NRK Vestfold.

Vi har ikke prioritert grave­journalistikk i år

– Vi kåret saken til Årets snakkis, og det er ingen tvil om at den var den mest omtalte saken i fjor. Derfor valgte vi også å la den få hovedprisen. Vi har ikke prioritert gravejournalistikk i år og har kanskje vært tabloide. Men dette står vi for. Juryen synes NRK Vestfold løste en i utgangspunktet dritkjedelig journalistisk oppgave, å sjekke valglistene, på en original, fin og ryddig måte.

Toralf Sandåker.

Sandåker legger til at det ikke var sterk konkurranse om utmerkelsene i år. Han slår fast at det var tynt med bidrag i flere kategorier. Derfor valgte juryen å ikke gi priser i kategoriene Åpen klasse i Journalistprisen eller Sport i Fotoprisen.

– Så får folk heller spekulere i om den dårlige deltakelsen var en viktig grunn til at NRK Vestfold fikk hovedprisen. Det er fint med diskusjon, og andre får mene det de vil om saken. Juryen har vært subjektiv, men det er nok andre også, sier Sandåker.

Flere vinnere

“Nakenmodell og Senterparti-politiker” vant også pris i kategorien Årets snakkis.

Intervju/Reportasje: Morten Fredheim Solberg og Paal Even Nygaard, Sandefjords Blad for “Kommunegrensa”

Nyhet/Avsløring: Øystein Sørumshagen og Vegar Vatn, Tønsbergs Blad for “BBC (Brunstad Christian Church)”.

Beste presentasjon:  Inger Lene Omholt Steen, Østlands-Posten for ”Treschow i Larvik”.

Fotopriser

Åpen klasse: Kjetil Broms, Gjengangeren for “Reggaejenta”.

Portrett/feature: Kjetil Broms, Gjengangeren for “Elstrand Jørgensen”.

Nyhet: Joachim Hellenes, Østlands Posten for “Ministre i poesiparken”.

Serie/reportasje: Marit Borgen, Tønsbergs Blad for bildene i saken “Livsnyter i 107 år”.

Powered by Labrador CMS