Sekretariatsleder Torbjørn Brenna i Norsk Journalistlag. Foto: Glenn Slydal Johansen

Norsk Journalistlag styrker advokatstaben

Nedgangstidene i mediebransjen gir økt arbeidsmengde for fagforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I vår har fagforeningen søkt etter en ny jurist som skulle få arbeidsrett og forhandlinger som arbeidsområde. Men krisetidene i bransjen har gjort at Norsk Journalistlag (NJ) like gjerne ansatte to med en gang.

Dermed øker antallet advokater i fagforeningen fra dagens seks til åtte, hvorav alle unntatt én jobber med arbeidsrettslige spørsmål og tariff. Tre av de fire som jobber med tariff nærmer seg dessuten pensjonsalder, slik at organisasjonen står overfor et generasjonsskifte blant advokatene.

– Vi trenger kapasiteten og kompetansen. Vi ser at antallet henvendelser fra medlemmer som trenger juridisk bistand øker, sier sekretariatsleder Torbjørn Brenna i NJ om ansettelsene.

Les også: Tidligere offiser og PST-sjef skal lede NJ

Krevende tider

Sjefen for administrasjonen i NJ legger til at sakene som havner i sekretariatet blir mer kompliserte, blant annet i form av oppsigelsessaker.

– Det som preger bransjen preger NJ. Det er krevende tider der ute, og det er da vi må hjelpe våre medlemmer.

Brenna forteller at arbeidsmengden i vår til tider har vært så høyt at NJ var nær å avvise saker, eller sette dem ut eksternt. Det har de unngått.

Det var tidligere i år at NJs landsmøte ga landsstyret lov til å hente fem millioner kroner fra streikekassen Konfliktfondet for å lønne en ny jurist. Arbeidsutvalget i NJ har senere gitt sekretariatslederen fullmakt til å ansette to personer.

– Det er vanskelig å finne noe annet som medlemmene kan ha mer nytte av enn to advokater, sier Brenna.

Han ser ikke for seg at den nedadgående tendensen i bransjen skal snu med det første.

– Vi ser ikke noe lys i tunnelen ennå.

Behovsanalyse

Men det har vært kritiske stemmer i organisasjonen til å ansette nå. Landsstyremedlem Håkon Okkenhaug tok i vinter til orde for at det måtte gjøres en behovsanalyse i organisasjonen før noen ble ansatt. Den kommer først til høsten.

– Vi trenger helhetsbildet selv om jeg ser behovet for et generasjonsskifte. Jeg var uenig i at vi skulle ansette så fort. Men vi lever i en demokratisk organisasjon, og jeg fikk ikke enighet i landsstyret. Når landsstyret gjør et vedtak, prøver ikke jeg meg på omkamp, sier Okkenhaug.

Les også: Norsk Journalistlag tapper streikekassen

Mange søkere

NJ fikk de inn over 50 søknader på utlysningen. 14 personer var inne til førstegangsintervju. De to nyansatte er Elin Nykaas og Marius Steen. Begge går inn i den juridiske staben, men førstnevnte får trolig tariff som arbeidsområde. Sistnevnte skal jobbe i større grad jobbe med individuelle saker.

– Ansettelsene gjør blant annet at vi kan opprettholde tilbudet hvor medlemmene kan ta direkte kontakt med advokat gjennom telefonvakten. Det er et utrolig gode, sier Brenna.

Elin Nykaas. Foto: privat

Tariff

Elin Nykaas (51) kommer fra stillingen som advokat i Advokatfirmaet Hjort DA, hvor hun har vært siden 2010. Der har hun jobbet med rådgivning og tvisteløsning i arbeidsrettsspørsmål.

Tidligere har hun erfaring som dommer og utreder i Arbeidsretten. Nykaas har og erfaring fra mediebransjen som typograf i Kongsberg-avisen Laagendalsposten og Hjemmer Mortensen og daværende Arbeiderbladet, nå Dagsavisen.

– Jeg vil jobbe for og sammen med journalister, som er en spennende yrkesgruppe. Det er store endringer på gang i strukturer og eierskap, og stadig utvikling, sier Nykaas til Journalisten.

Hun sier at hun særlig kan tilføre NJ erfaring fra kollektiv arbeidsrett, som blant annet inkluderer tariffavtaler og forhandlinger.

– Jeg har jobbet mye med tolkning av arbeidsavtaler, ikke minst som dommer i Arbeidsretten. Og vært med på en del omstillings- og oppsigelsessaker.

Marius Steen. Foto: Advokat-
firmaet Helland Ingebrigtsen

Arbeidsrett

Marius Steen (44) har jobbet som advokat og advokatfullmektig siden 2005, senest i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen. Han har blant annet spesialisert seg på arbeidsrett, og har jobbet med saker innenfor både privat og offentlig rett. Han har tidligere drevet egen praksis. Steen har også erfaring som rådgiver i Post- og teletilsynet.

– Jeg har hatt et ønske om å spesialisere meg innen arbeidsrett. NJ virker som et godt fagmiljø. Jeg gleder meg veldig, sier Steen, som sier at han håper han kan tilføre engasjement og gode faglige råd til medlemmene.

– Hvordan blir det å jobbe med oppsigelsessaker?

– Jeg har vært borte i det før, og det er tøft for dem det gjelder. Men det er givende å hjelpe og gi råd som forhåpentligvis utgjør en forskjell til personer som kommer i den type situasjoner.

Begge de nyansatte er utdannet med juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo.

Sist NJ rekruttert en advokat var i 2011 da Karoline Ramberg ble ansatt.

Marius Steen begynner 1. september og Elin Nykaas senest 1. oktober.

Les mer om Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS