Thomas Spence og leder Elin Floberghagen etter valget på NJs landsmøte i vår. Foto: Karthrine Geard.

Spence ble styreleder

Nestleder i NJ, Thomas Spence, ble valgt til ny styreleder for Journalisten til tross for protester fra det sittende styret og redaksjonsklubben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag var det ekstraordinær generalforsamling i Journalisten for å velge ny styreleder etter Tore Tollersrud. Han går av fordi han skal til USA som vikar for NRKs korrespondent.

På forhånd hadde både redaksjonsklubben og det sittende styret reagert negativt på arbeidsutvalgets (AU) forslag om å sette inn nestleder Thomas Spence i vervet. De mener det representerer et brudd på NJs mangeårige linje om avstand mellom redaksjon og politisk ledelse. Og viste til vedtak fra 1997 der formålet var å synliggjøre Journalistens redaksjonelle uavhengighet i forhold til moderorganisasjonen. Bladet fikk da et eget styre, uavhengig av sentrale tillitsvalgte.

Uttalelse

På møtet ble det lagt fram en uttalelse fra det sittende styret som viste til dette prinsippet. Der heter det også at «den modellen som nå er foreslått kan tolkes som mistillit til det sittende styret i Journalisten». Argumentene fikk imidlertid ikke gehør i bladets generalsforsamling, som er identisk med NJs landsstyre. Med stemmetallet 14-1 ble Spence valgt til ny styreleder. Alle tilhengerne av forslaget argumenterte med Journalistens vanskelige økonomiske situasjon.

– Journalisten er i en alvorlig økonomisk situasjon. Vi ønsker å sikre en ansvarlig, langsiktig og sunn drift. I en krevende situasjon er vi nødt til å sitte tett på, slik at vi kan gripe inne med en gang om nødvendig. Hvis landsstyret ikke hadde gått inn med en økonomisk garanti nå hadde bladet hatt veldig lite penger. Det må man ta inn over seg, sa NJ-leder Elin Floberghagen, som understreket at det ikke lå noen kritikk av det sittende styret i dette.

– Styret har gjort en kjempejobb og fått til store kostnadskutt.

Ansvarlig

Floberghagen hevdet også at bruk av nestleder som styreleder ikke er noe brudd med NJs egne uttalte prinsipper. Og dessuten at tidligere vedtak uansett ikke er hugget i stein.

– Den gang gikk man bort fra å bruke AU som styre. Det er noe annet enn å sette in èn sentral tillitsvalgt som styreleder. Dessuten er den økonomiske situasjonen enn annen i dag og landsstyret må ta ansvar.

Flere ga uttrykk for at de hadde kvaler med å gå inn for forslaget, men bare Cecilie Klem gjorde klart at hun ikke kunne støtte det.

– Jeg mener argumentene for armlengdes avstand er sterkere enn de argumentene som er kommet fram her. Man skal heller ikke undervurdere den signaleffekten dette sender, sa Klem, som mente det måtte gå an å finne en kompetent styreleder på annet hold. Og at en i det sittende styret kunne rykke opp i tida fram til ordinær generalforsamling i februar.

Ikke programerklæring

I etterkant av møtet sier Thomas Spence til Journalisten at han vil jobbe for en sunn drift som sikrer medlemmene et godt medlemsblad.

– Dette kom veldig raskt på, så jeg har verken tid eller lyst til å komme med noen programerklæring, men jeg vil jobbe sammen med styret og staben for å finne løsninger i en tøff situasjon.

– Hvorfor er du et bedre valg enn en annen kandidat?

– Jeg vil ikke si noe om min eller andres kompetanse. Jeg er spurt om å stille og generalforsamlingen har valgt meg mot en stemme.

– Hva sier du til motforestillingene som er reist?

– Det er synd hvis staben og andre ser valget som et problem. Så får det bli opp til meg og landstyret å vise at det ikke er det, men heller en styrke, sier Spence.

Beklagelig

I det sittende styret er det skuffelse over vedtaket.

– Etter det jeg forstår har man valgt ny styreleder uten at debatten i landsstyret i særlig grad gikk på 1997-prinsippet, men brukte heller økonomien som argumentasjon. Det er beklagelig at landsstyret ikke brukte mer tid på dette, sier styremedlem Line Scheistrøen.

Scheistrøen sier hun er glad for at NJ gir uttrykk for at dette ikke er noen form for mistillitserklæring til det sittende styre. Samtidig forteller hun at føler på setningen i skrivet fra arbeidsutvalget om hvorfor man ønsket Thomas Spence som styreleder.

– De sier jo indirekte at vi burde gjort en bedre jobb enn det vi har.

Hun forteller at hun i det lengste hadde håpet at NJ hadde sett etter en annen kandidat enn ledelsen i laget, fordi det kan rokke ved Journalistens redaksjonelle frihet. Samtidig har Scheistrøen så pass tiltro til NJ at de ikke tror de ønsker det.

– De kunne sluppet spekulasjoner rundt rolleblandingen om man hadde satt inn en annen person.

Powered by Labrador CMS