Komiker Atle Antonsen klaget NRK til PFU etter radioomtale av «Bar Boca-hendelsen».
Komiker Atle Antonsen klaget NRK til PFU etter radioomtale av «Bar Boca-hendelsen».

Pressens Faglige Utvalg

NRK felt i PFU etter klage fra Atle Antonsen

Felt etter omtale av Bar Boca-hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

Komiker Atle Antonsen fikk medhold da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet klagen hans mot NRK onsdag morgen.

PFU var enige om fellelse på Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om kildebredde, mens de etter bred diskusjon gikk vekk fra fellelse på punktet 4.14 om samtidig imøtegåelse i Nyhetsmorgen-innslaget.

Klagen gjaldt en episode i NRK-programmet Arena fra 22. november 2022, og et innslag på Nyhetsmorgen fra 23. januar 2023, som omtalte samfunnsdebattant Sumaya Jirde Alis anmeldelse av Antonsen for hatefulle ytringer etter et møte med Antonsen på Bar Boca 23. oktober 2022. Politianmeldelsen ble henlagt.

– Mangler kildebredde

Begge sendingene ble for ensidige og manglet kildebredde, mente utvalget.

– Direktesendinger er kjempevanskelig, for ingen av oss vil legge for mye bånd på det som skjer i direktestudio. Men VVP gjelder like mye her, så da må man sette sammen et panel med stemmer som kan veie opp. Jeg forstår at det er vanskelig når part ikke vil stille, men da må man lete etter andre stemmer, sa Gunnar Kagge i Aftenposten. 

PFU-vara Frode Hansen, daglig nyhetsredaktør i Dagbladet, var uenig i imøtegåelse-fellelse, og varslet dissens. Til slutt fikk han støtte fra så mange andre at utvalget gikk vekk fra fellelse på 4.14.

– Når det kommer ytringer som skal utløse rett på samtidig imøtegåelse, så er det viktig at programleder tar forbehold for at den som blir angrepet, ikke er der for å forsvare seg, sa blant annet Hansen under diskusjonen. 

«Ubevisst rasisme»

Antonsen reagerte blant annet på at det i Arena-sendingen ble påstått at saken var et eksempel på at rasisme finnes, og et mulig eksempel på en rasistisk handling fra «den ubevisste rasisten». 

Han mente også at det i Nyhetsmorgen ble slått fast at Jirde Ali var blitt utsatt for ganske graverende rasistiske opplevelser. Klager anførte at fremstillingen i begge sendingene var ytterst ubalanserte og manglet motstemmer, at det ble publisert utsagn som var usaklige, stigmatiserende og etterlot et inntrykk av klager var skyldig, selv om saken var henlagt, og at publiseringene utløste samtidig imøtegåelse.

Etter en bred diskusjon i PFU på om beskydningene mot Antonsen bør ha utløst klagers rett til samtidig imøtegåelse, blir de enige om at påstandene bør heller ha utløst tilsvarsrett. I og med at Antonsen ikke selv ba om å komme til orde i etterkant av sendingen, valgte PFU å gå vekk fra fellelse på punkt 4.14.

Powered by Labrador CMS