Trond Giske. Foto: Birgit Dannenberg

Nå kommer Giskes kommisjon

Skal legge nye rammer for pressestøtte og momsfritak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturministeren har lenge varslet et bredt utvalg som kan gjennomgå ordningene for pressestøtte i lys av strukturendringene mediene gjennomlever. I dag slapp han nyheten.

Før ferien

– Utkast til mandat er skrevet. Kommisjonen, eller utvalget, skal blant annet gå gjennom rammene for mediestøtten. Medlemmene blir oppnevnt før jeg tar ferie, sier Trond Giske til Journalisten.

– Når tar du ferie?

– Fra 9. juli.

Giske minner om at pressestøtten utgjør «langt over en milliard kroner» i året. Da er den direkte produksjonsstøtten rundt 250 millioner kroner, mens momsfritaket for aviser utgjør trekvart milliard.

– Vi bruker mye penger på mediene. Men politikken for pressestøtte ble utformet i en annen tid. Giske peker på at en økning av pressestøtten, slik blant andre Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Journalistlag har bedt om, ikke tar høyde for at nye medievaner også rammer store aviser som aldri har mottatt produksjonsstøtte.

Budsjettmat i 2010

Kulturministeren holdt den tradisjonelle pressekonferansen med halvårsskryt av regjeringen på toppen av Folketeaterbygningen i Oslo. Han fortalte at han vil be Stoltenberg om å få fortsette i jobben, dersom de rødgrønne vinner valget.

Kommisjonen han er i ferd med å nedsette, har ikke fått endelig navn. Departementet er i ferd med å plukke ut medlemmene, og Giske lover «bredest mulig sammensetning». Mandatet blir også åpent og vidt, sier han.

– Når kan vi vente resultater?

– Jeg regner med en tidsfrist på rundt trekvart år. Deretter må innstillingen på høring i tre måneder. Det kan altså skje våren neste år.

Dermed vil endringene aller tidligst vil slå inn i budsjettet for 2011. – Men hvis utvalget og høringen konkluderer med dypere strukturendringer i støtteordningene, snakker vi nok om innfasing over tid.

 

 

Powered by Labrador CMS