Redaktør Truls Lie i Ny Tid. Foto: Film fra Sør/Creative Commons

Ny Tid får 750.000 kroner fra Kulturrådet

Redaktør Truls Lie roser rådet for å ha gjort jobben sin og riser massemedia for ikke å sjekke fakta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det vakte stor oppsikt da Ny Tid i septemberutgaven spekulerte på om den spanske regjeringen sto bak terrorangrepet i Barcelona i august, og om angrepet på World Trade Center i 2001 var en kontrollert sprengning.

Kort tid etterpå bestemte Klassekampen seg for å droppe distribusjonen av Ny Tid. Liv Tørres, til daglig direktør ved Nobels Fredssenter, trakk seg samtidig som styreleder fra Ny Tid.

Norsk kulturråd, som de to siste årene har støttet Ny Tid med til sammen 1,75 millioner kroner, merket seg også oppstyret rundt avisen. I 2016 utgjorde støtten fra Kulturrådet 29,2 prosent av alle avisens inntekter.

Kulturrådets tildeling for neste år viser at debatten om Ny Tid ikke har fått særlig betydning for deres støtte. Avisen har fått innvilget samme støtte som for inneværende år, det vil si 750.000 kroner etter å ha søkt om én million kroner.

Hver femte krone

Det inkasserer redaktør Truls Lie i Ny Tid som en seier for månedsavisen. Han sier at han ikke har uttalt seg overfor rådet, men at de har gjort egne vurderinger basert på publiserte utgaver.

– Kulturrådet har gjort jobben sin på en ordentlig måte. Med 2.000 artikler som vi produserer i året kan ikke én artikkel velte en avis, sier Lie til Journalisten.

– To, vel?

– Vi refererte til hva som var sagt i Spania. Vi skrev ikke hvordan det var. 

Lie sier at støtten utgjør drøyt 20 prosent av budsjettet på 3,5 millioner kroner neste år.

– Som den har gjort de siste årene, betyr støtten fra Kulturrådet alt. Her har Kulturrådet vært edruelige.

Lie står midt i deadlineinnspurt til januarutgaven når Journalisten intervjuer ham. I den går avisen ifølge redaktøren dypere ned i massemedienes rolle i debatten om den omstridte septemberutgaven.

– Vi har et stort opslag på illiberalitet i norske massemedier. Vi har jo blitt tillagt at Ny Tid mener amerikanerne står bak 9/11. Det er skapt rykter om Ny Tid som ikke stemmer. Folk må ha mer faktagrunnlag for hva de skriver. Vi har verken sagt at det var en innside job som Klassekampen skrev på lederplass, eller at amerikanskerne stod bak som.

Lie hevder at avisen kun påpekte mangler i en rapport om terrorhandlingen 11. september 2001.

– Media skaper utrolige konfliktbilder, og det er kritikkverdig hvordan man skaper urealistiske bilder av en avis som Ny Tid. Vi ble tillagt at vi drev med ytterligere konspirasjonsteorier. Det er bare tull. Nå må norske massemedier skjerpe seg. 

Ny Tid får mest

Grunnlaget for Kulturrådets tildeling er ifølge seksjonsleder Arne Vestbø en bred faglig vurdering av tidsskriftets redaksjonelle virksomhet og prioriterte stoffområdet.

– Den er gitt i samsvar med støtteordningens formål og Kulturrådets strategi. Utgangspunktet for lavere støtte er en kombinasjon av midler til rådighet, vurdering av budsjettet og aktiviteten og kvaliteten, skriver Vestbø i en e-post til Journalisten.

Han legger til at Ny Tid faller mellom støtteordningen for ukeavisene, som nå forvaltes av Medietilsynet, og klassiske tidsskrifter. 

Ny Tid har fått det høyeste støttebeløpet i tidsskriftsordningen, som er på nivå med hva Le Monde Diplomatique og Utrop også har fått.

Det pågår for tiden en utredning av støtten på tidsskriftfeltet ved Høgskulen i Volda, og som ledes av medieforsker Paul Bjerke. Også Lars Julius Halvorsen, Bjarne Riiser Gundersen og Audhild Gregoriusdotter Rotevatn jobber med utredningen som legges fram 2. mars 2018.

– Vi kommer trolig til å gjøre noen justeringer av ordningen.

Powered by Labrador CMS