Finske journalister dømt for hets av kollega

Har tilknytning til høyreekstreme og prorussiske nettsteder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En finsk domstol har dømt tre journalister til fengsel for hets av blant andre gravejournalisten Jessikka Aro i kringkastingsselskapet YLE.

De tre journalistene er tilknyttet de høyreekstreme, antisemittiske, innvandringsfiendtlige og prorussiske nettstedene MV-Lehti og Uber Uutiset, som er kjent for å spre usanne historier.

Aro begynte i 2014 å undersøke eksistensen av prorussiske trollfabrikker, men ble da selv gjenstand for spredning av usanne rykter og falske historier.

Den prisbelønte gravejournalisten Jessikka Aro. Foto: Estonian Foreign Ministry / CC BY 2.0

MV-Lehti skrev blant annet at Aro var narkoman, og hun opplevde samtidig at det ble spredt personlige opplysninger om hvor hun bodde og hva som sto i legejournalen hennes. Hun ble også snikfotografert, mottok drapstrusler og ble latterliggjort på YouTube.

Grov ærekrenkelse

Tingretten i Helsingfors har nå dømt MV-Lehtis grunnlegger Ilja Janitskin, til 22 måneders ubetinget fengsel for grov ærekrenkelse og hets mot folkegruppe, skriver Hufvudstadsbladet.

Forskeren Johan Bäckman, som også er tilknyttet nettstedet, ble dømt til ett års betinget fengsel for ulovlig forfølgelse og grov ærekrenkelse, og ble sammen med Janitskin også dømt til å betale Aro nærmere 1,3 millioner kroner i oppreisning.

En tredje journalist tilknyttet MV-Lehti ble dømt til tre måneders betinget fengsel for grov ærekrenkelse, hets mot folkegruppe og brudd på opphavsretten.

Avskrekkende

Aros advokat Martina Kronström er godt fornøyd med dommen mot Janitskin.

– Det er en velbegrunnet dom, og straffen overgår det vi forventet. Jeg håper og tror at dommen vil virke avskrekkende på dem som tenker å grunnlegge slike nettsteder med krenkende innhold, sier han til Hufvudstadsbladet.

Aro vant i 2016 den store journalistprisen i Finland for sitt arbeid og sine avsløringer av prorussiske trollfabrikker.

Janitskin nekter for å ha noen tilknytning til Russland, men Bäckman er en velkjent tilhenger av president Vladimir Putin og ofte å se på russisk TV.

Foto: Estonian Foreign Ministry / CC BY 2.0

Powered by Labrador CMS