På S. Schaatun TV 2. Foto:  Oleksandr Techynskyi / TV 2
Pål S. Schaathun, her på jobb for TV 2 i Ukraina.

Pressens Faglige Utvalg

TV 2-journalist klager Dagbladet til PFU

– Overdrevent sterkt angrep.

Publisert

«TV 2-journalist: Holdt pengeinnsamling skjult», er tittelen på en Dagbladet-artikkel fra november i fjor.

Der omtalte avisa at TV 2 ikke opplyste om at journalisten bak en artikkel med ME-tema, Pål S. Schaathun, tidligere hadde arrangert pengeinnsamling til ME-forskning. 

TV 2-saken ble senere klaget til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av komiker Harald Eia, og TV 2 ble felt fordi de burde ha opplyst om bakenforliggende forhold.

Klager inn Dagbladet

Nå kan Dagbladets artikkel selv havne på PFUs bord:

TV 2-journalist Schaathun har sendt klage på avisa, og mener Dagbladet i sin omtale bryter en rekke punkter i den presseetiske Vær varsom-plakaten.

«Selv om Dagbladet er i sin fulle rett til å kritisere TV 2s journalistikk og redaksjonelle vurderinger, opplever jeg Dagbladets artikkel som et overdrevet sterkt angrep på meg og min journalistikk, uten at det er gjort forsøk på å balansere dekningen, sørge for imøtegåelse eller gjøre tilstrekkelig opplysningskontroll», skriver han i klagen som Journalisten har fått innsyn i via PFU-sekretariatet.

Han reagerer blant annet på at avisa ikke retter opp i beskrivelser han mener han kan dokumentere er feil, og er tydelig på at han selv aldri holdt pengeinnsamlingen skjult for noen.

«De fleste lesere oppfatter nok ordet 'skjult' som at jeg har aktivt gått inn for å holde informasjon borte fra offentligheten. Jeg kan ikke se at Dagbladet har dekning for en så alvorlig anklage», skriver Schaathun i klagen.

– Ville ha oppmerksomhet

Innsamlingen ble gjennomført før Schaathun ble TV 2-ansatt, etter at han hadde laget dokumentar om ME-sykdommen.

– Dagbladet påstår jeg har holdt innsamlingen til ME-foreningen skjult, mens sannheten er at jeg ville ha mest mulig oppmerksomhet om innsamlingen jeg gjorde som filmskaper for å sette søkelys på ME-sykes situasjon i Norge, sier Schaathun til Journalisten.

Klagen gjelder punktene 3.2 om faktasjekk, 3.9 om å opptre hensynsfullt, 4.4 om dekning for overskrifter, 4.13 om rettelse, 4.14 om samtidig imøtegåelse og 4.15 om tilsvar.

Krever endring før minnelig ordning

– Jeg kan bekrefte at det er kommet en klage. Utover det er det vanskelig for meg å kommentere enkeltpåstander fra klager, ettersom vi er i en normal prosess rundt en PFU-klage, skriver Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen i en e-post til Journalisten.

Etter innsendt klage har partene en periode med mulighet til å kommunisere om minnelig ordning, før tilsvarsrunden formelt settes i gang.

Selv sier Schaathun at han håper på løsning før PFU-behandling.

– Jeg håper helst på minnelig ordning der Dagbladet endrer åpenbare feil og gir imøtegåelse på eventuelle nye anklager slik at det blir en kritisk, men sannferdig og balansert sak.

Journalisten har tidligere intervjuet Schaathun om ubehaget ved å bli omtalt og senere klaget til PFU for ME-artikkelen der info om pengeinnsamlingen først ikke var med.

Powered by Labrador CMS