Slik så nettsidene til Harstad Arbeiderparti tirsdag klokka 13:45. Toppsakene er alle fra Harstad Tidende.

Arbeider=partiet stjal innhold fra Harstad Tidende

Lokallagsleder hevder nettansvarlig handlet i vanvare og ikke visste at det er ulovlig å legge ut andres artikler som sine egne. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Harstad Arbeiderparti har hatt mange gladsaker på sine nettsider. De tre sakene; Marianne fortsetter gjerne, Jonas lover skoleløft og 33 senger til Guinea, som ligger på topp tirsdag, er imidlertid identiske med artikler som har stått på trykk i Harstad Tidende den siste uken.

Har Arbeiderpartiet stjålet saker fra Harstad Tidende?

– Ja. Vi ser jo at det er flere saker som er tatt rett fra oss, med bilder og tekst og det hele, uten kreditering. Det kan virke som det er systematisk tyveri av stoff, sier ansvarlig redaktør Kjell Rune Henriksen i Harstad Tidende.

– Har noen hos dere vært i kontakt med Arbeiderpartiet?

– Nei, vi har ikke vært i kontakt med dem. Men dette er selvsagt noe vi ikke kan sitte og se på. 

På integriteten løs

Henriksen kan ikke huske å ha opplevd stofftyveri i et slikt omfang tidligere. Det hender lag og foreninger som kanskje ikke vet bedre publiserer saker uten å spørre, men dette er første gang et politisk parti har forsynt seg av artikler.

– Arbeiderpartiet burde vite at dette ikke er i henhold til lovverk eller etablert praksis.  

– Hvordan oppleves det at Arbeiderpartiet stjeler stoff fra dere?

– Jeg er overrasket over at de har gjort det. Det har jo flere sider for oss også. Det ene er at vi legger mer og mer av stoffet vårt i plussløsningen. Det andre er at det handler om vår integritet: Hvordan blir det oppfattet blant leserne når de ser at artikler fra Harstad Tidende blir lagt rett ut i partiets skrytemappe, uten at det merkes på noen måte. Det kan virke som vi har solgt innhold til dem, og det har vi alldeles ikke gjort.

– Vil tyveriet få noen konsekvenser?

– Ja. Jeg vil vurdere å sende faktura. Det er klart at alle kan gjøre feil. Men når vi gjør feil må vi gjøre opp for oss, og da synes jeg det er naturlig.

Kopiering vanlig praksis

Kari Anne Opsal er leder i Harstad Arbeiderparti. Hun jobber ikke selv med nettsiden, men kan fortelle at det er vanlig praksis å kopiere og dele lenker når noen har skrevet om dem.

– Det å kopiere direkte er vel ikke lov ifølge åndsverkloven?

– Nei, og når det ikke er det så må vi ta tak i det. Det er sikkert bare noen som har vært ubetenksomme og har villet dele en sak der Arbeiderpartiet er nevnt, og da må vi ta tak og rydde opp.

Tatt i vanvare

En time senere ringer Opsal tilbake og kan fortelle at det hele nå skal være ryddet opp i. De involverte har vært i kontakt med avisen og sakene er fjernet eller skal fjernes så snart som mulig.

– Dette skjedde i ukunne og vanvare. Den ansvarlige for nettsiden har bedt avisen om unnskyldning. Slike ting skal selvsagt ikke forekomme.

– Men dette betyr at dere ikke visste at det ikke var lov å bare hente artikler slik?

– Ja, det er jo det som har skjedd. Jeg har ikke hatt noe med det å gjøre, og tok tak i det med det samme du gjorde meg oppmerksom på det. Det betyr at de ikke visste det.

Ikke fått unnskyldning

Redaktør Henriksen i Harstad Tidende hadde imidlertid ikke hørt noe fra Arbeiderpartiet da Journalisten tok kontakt for å få en kommentar på unnskyldningen fra Aps nettansvarlige. Han er blitt kontaktet om en Facebook-deling, men ingen har såvidt han vet vært i kontakt med avisen for å beklage stofftyveri.

To timer etter at sakene etter sigende skal ha blitt tatt ned, ligger de fortsatt på partiets hjemmeside. 

Powered by Labrador CMS