Generalsekretær Arne Jensen og Norsk Redaktørforening engasjerer seg aktivt i Rolfsen-saken.

Redaktør=foreningen hjelper Ulrik Imtiaz Rolfsen

Går inn med formell støtte til filmregissøren etter PSTs beslag av upublisert materiale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det vakte sterke reaksjoner da PST 8. juni tok beslag upubliserte filmopptak fra Ulrik Imtiaz Rolfsens hjem. Norsk Redaktørforening (NR) er skuffet over tingrettens avgjørelse om å la PST se gjennom materialet. NR har derfor utarbeidet og overlevert et et 13 sider langt prosesskriv til Borgarting lagmannsrett i forbindelse med at saken ankes.

- For den frie og kritiske journalistikken er kildevernet helt avgjørende. Rolfsens sak er prinsipielt viktig, sier NRs generalsekretær Arne Jensen i en uttalelse fra NR.

Les mer om Rolfsen-saken

I prosesskrivet argumenterer NR sterkt for at PSTs beslag av Rolfsens upubliserte materiale må oppheves. NRs prosessfullmektig i saken er advokat Vidar Strømme hos advokatfirmaet Schjødt. Det er advokat Kim Gerdts hos advokatfirmaet Brodtkorp & Gerdts som bistår Ulrik Rolfsen.

- PSTs razzia og beslag utfordrer helt sentrale prinsipper i et åpent demokrati, hvor fri journalistikk, redaktøransvar og kildevern er uløselig knyttet sammen. Nå sier PST at man ville opptrådt på samme måte overfor en hvilken som helst nyhetsredaksjon som det man har gjort overfor Rolfsen. I så fall ser vi et skremmende taktskifte hos politiet. Dersom dette blir godkjent, vil det kunne føre til at mange potensielle kilder lar være å ta kontakt med norske medier, eller lar være å komme frem med viktige opplysninger av allmenn interesse. Det er i så fall meget alvorlig, sier Jensen.

Han poengterer at kildevernet er helt avgjørende for den frie og kritiske journalistikken. Jensen peker på at mye av den beste og prisbelønte journalistikken er basert på at kilder beskyttes, fordi det vil medføre store ulemper for dem å stå fram.

- PSTs framgangsmåte utfordrer derfor journalistikken som samfunnsfunksjon. Det må ikke domstolene sette sitt godkjentstempel på. Ulrik Rolfsen har fått mye verbal støtte, men har rent formelt stått alene. Også derfor har vi valgt å gi ham støtte. Hans sak er prinsipielt viktig, sier Jensen.

Powered by Labrador CMS