Nytt lovforslag vil bekjempe «juridisk jihad»

Politikere i New York foreslår lovendringer for å beskytte journalister og forfattere mot søksmål i andre jurisdiksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Nord-Amerika er mange mediekommentatorer bekymret for inflasjonen i søksmål mot forfattere og skribenter som skriver kritisk om islam.

Lovforslaget som politikerne Dean G. Skelos og Roy I. Lancman i staten New York presenterte på søndag, vil hindre at forfattere og journalister som sogner til staten kan bli saksøkt i andre land for det amerikansk lov sikrer ytringsfrihet for. Dilemmaet her er når de blir saksøkt i jurisdiksjoner hvor det er lettere for klageren å få medhold, også kalt injurieturisme.

Amerikansk forfatter saksøkt i London

Den direkte bakgrunnen for lovforslaget er saken til den amerikanske forfatteren Rachel Ehrenfeld, som er saksøkt for injurier i London av den saudiarabiske milliardæren Khalid Salim A. Bin Mahfouz for boka «Funding Evil: How Terrorism is Financed – And How to Stop it».

Mahfouz saksøkte Ehrenfeld i London på bakgrunn av at minst 23 briter hadde kjøpt boka gjennom internettbokhandler. Ehrenfeld har nektet å møte i London, noe som førte til at hun tapte og ble idømt å betale et større beløp i oppreisning.

Ehrenfeld har også forsøkt å få distriktsdomstolen i Manhattan til å beskytte henne mot søksmålet i London, noe domstolen like før jul avgjorde at den ikke hadde myndighet til. Derfor har Skelos og Lancman nå fremmet det nevnte lovforslaget, som ble mottatt med åpne armer av foreningen for amerikanske forleggere (AAP).

Flere tilsvarende søksmål

Mahfouzd er også kjent for en rekke tilsvarende søksmål. I en parallell sak ble den konservative mediekommentatoren Mark Steyn nylig stevnet inn for Menneskerettighetskommisjonen i Alberta, Canada av The Muslim Council of Canada. Sistnevnte organisasjon har også stevnet inn Ezra Levant, utgiveren av Western Standard, for å ha publisert Muhammed-karikaturene som illustrasjoner til en artikkel om kontroversen.Powered by Labrador CMS