Morgenrutinen:

Guri Norstrøm. Foto: Andrea Gjestvang

Mobilen er Berlin-korrespondent Guri Norstrøms viktigste tekniske verktøy

Men mentalt sett er det kjærligheten til jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Guri Norstrøm korrespondent for NRK i Berlin.

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te? 

– Frokostblanding med friske bær. Trenger ikke koffein, men kan innimellom ta en espresso midt på dagen, fordi jeg liker kaffelukta. 

– Hva har du på nattbordet?

– Mobil og en bok jeg dessverre får lest altfor lite i: “Max, Mischa og tetoffensiven” av Johan Harstad. Han er genial.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?  

– Det kommer an på hvor i dekningsområdet mitt jeg befinner meg. Jeg sjekker nettavisene og nyhetssendingene i de landene jeg er i, til enhver tid, så langt jeg kan språket. Hvis ikke forsøker jeg å få noen til å oversette for meg. Utover det, internasjonale nyhetsbyråer og selvsagt sosiale medier.  

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag? 

– “Løsningen funnet. Alle framtidige terrorangrep er avverget.” 

– Hvor leter du etter gode saker? 

– Rett og slett blant folk. Og ved å holde øyne og ører åpne. Som regel baller det på seg med nye saker, når man er ute og møter folk. Prøver alltid å få tid til å snakke med dem jeg intervjuer om helt andre ting, etter at intervjuet er over. Da dukker det ofte opp interessante ting, tips og bekjentskaper. Passer alltid på å ta kontaktopplysningene til de jeg møter og sorterer dem i et eget arkiv, fordi de kan komme til nytte senere. 

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor? 

– Merkel og Putin. Men, hver for seg. Jeg skulle gjerne ha fulgt de to maktmenneskene fritt i kulissene over lengre tid, og sett det virkelige bildet av dem begge, på nært hold.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Hvorfor? Hvor har du det fra? 

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben? 

– Teknisk sett: Iphone. Som jeg bruker til å gå direkte med, ta opptak, stillbilder og surfe med. I tillegg at jeg også bruker den som god gammeldags telefon. Mentalt sett: kjærligheten til jobben. Jeg kunne ikke tenke meg å drive med noe annet i hele verden. Det er drivkraften. 

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det? 

– NRK Brennpunkt sin dokumentar om Arnar og Mia som handler om mobbing. Den burde bli obligatorisk å se for alle foreldre. Det er i bunn og grunn dem, som har ansvaret for at barna deres verken blir mobbere eller del av den tause majoritet. 

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Bruk og – kast  av dyktige vikarer. 

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– Muligheten til kvalitet- og gravejournalistikk, og ikke kun satsing på kjappe oppdateringer. 

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– De voldsomme nedskjæringene i bransjen, og hæren av kommunikasjonsrådgivere som vokser og vokser. At det blir flere og flere som skal dekke til, pusse på og spinne rundt særinteresser, framfor sannheten, er ikke bare en utfordring for mediebransjen, men for hele demokratiet vårt. 

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Akkurat i disse dager, nerder jeg meg helt inn i det tyske valget, så det var faktisk et bilde av Sosialdemokratenes leder Martin Schulz med et ølkrus. Jeg stoppet opp, fordi han ble jo avholdsmann den 26. juni 1980! Det må ha vært lettøl. 

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen? 

– Jeg tar meg minst to uker helt fri fra mobilen i året, en såkalt “digital detox”. Sist var på bryllupsreisen på en øy i det indiske hav, med andre ord langt utenfor mitt dekningsområde. Satte mobilen i flymodus, da flyet lettet fra Tegel, og slo den ikke på igjen, før vi kom tilbake til Berlin. Da rant det inn med pushvarslinger og meldinger i et par timer etterpå. 

– Når logger du av for kvelden?  

– Når hodet treffer puta. Jeg vet at det er frarådet å ha med skjermen på sengekanten, men jeg har uansett ikke noen problemer med å få sove. 

Powered by Labrador CMS