Faksimile Telemarksaviser.
Faksimile Telemarksaviser.

To aviser – to valg

Den ene identifserer avdød kvinne, den andre ikke. Vi spurte redaktørene om vurderinger bak onsdagens forsider. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av august ble en kvinne funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik. Tirsdag ble det kjent gjennom en pressemelding at Vestfold politidistrikt har pågrepet en politimann og siktet vedkommede for falsk forklaring. Politiet betrakter kvinnens død som mistenkelig. 

Onsdag dominerer saken avisforsidene til Varden og Telemarksavisa (TA). Førstnevnte identifiserer den døde kvinnen. Sistnevnte gjør det ikke. Telemarksavisa har i stedet et bilde som viser politimannen sammen med den døde kvinnen kvelden før hun ble funnet død.

«Dette overvåkingsbildet viser politimannen sammen med kvinnen etter at han sa de to hadde skilt lag,» står det på forsiden.

Tips

Ansvarlig redaktør Ove Mellingen i TA vil ikke si hvor avisen har fått bildet fra, utover at det ble jobbet utover tirsdag kveld for å det.

– Vi jobbet intenst med å få tak i bildet. Vi var kjent med at det skulle finnes noe i den retningen, men ikke nøyaktig hva det var. Ifølge kilden er vi de eneste som fikk det, sier Mellingen.

Han begrunner bruken av bildet med at han ønsker flest mulig tips til politiet i forbindelse med kvinnens dødsfall.

– Vi er utelukkende opptatt av å bidra til at tips og observasjoner i området skal tilflyte etterforskningen. Vi mener bildet kan bidra til det. Kanskje folk kommer på noe de husket før når de ser bildet. Det er beveggrunnen for å bruke bildet.

Redaktøren sier ansiktstrekkene er sladdet for å unngå identifikasjon av personene.

– Men samtidig har vi beholdt så mye at de som har observert kan komme på noe, legger Mellingen til.

I motsetning til konkurrenten har de ikke identifisert kvinnen med navn. Mellingen sier årsaken er at de ikke har kommet i kontakt med kvinnens pårørende.

– I og med at vi ikke har vært i kontakt med dem, vil vi vente.

Dialog

Hos konkurrenten Varden gratulerer redaktør Lars Kittilsen TA med å ha fått fatt i bildet.

– Både TA og Varden har en god dekning av saken i dag. TA har et fint overvåkingsbilde som jeg gjerne skulle hatt selv. Sånt skjerper konkurransen, sier Kittilsen.

I hans avis har de onsdag valgt å identifisere den døde kvinnen. 

– Vi mener identifisering har allmenn interesse, ikke minst fordi politiet etterlyser vitner. Og vi har hatt tett dialog med de pårørende, som ønsker at vi gjør det, sier Kittilsen.

Avisen har tidligere hatt dødsannonse for kvinnen på trykk. Nå frigjorde familien et bilde av kvinnen for avisa.

– Miksen på fronten er bevisst for at den ikke skal bli for prangende. 

Politimannen identifiseres ikke. Det er ikke vanlig å identifisere siktede, og Varden har en streng policy for å gjøre det, sier redaktøren.

– Men det er interessant. Det er ingen faste grenser. Vi er mer restriktive enn andre, særlig for folk som forsvinner. 

Kittilsen er opptatt av å få fram at avisen ikke driver grafsing.

– Dette er ikke tabloidisering. Vi snakker om en kvinne som mange vet hvem er. 

Søkelys

I TA mener Mellingen at de to konkurrentene begge har et genuint ønske om å belyse saken.

På spørsmål om det kunne vært aktuelt å identifisere politimannen, sier Mellingen at det ikke er tilfellet nå.

– Kanskje hvis han skulle være etterlyst. Men nå er han siktet for falsk forklaring. Jeg sliter med å se en aktverdig grunn til å identifisere politimannen nå.

Varsomhet

Onsdag skriver VG Nett kjent at den siktede politimannen i avhør erkjenner falsk forklaring. Til politiet skal han ha forklart at han så kvinnen ta sitt eget liv. 

I pressens etiske regelverk heter det at man skal være varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Omtale skal unngås der det ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov.

Kittilsen sier utviklingen med politimannens forklaring kompliserer spørsmålet om identifisering. 

– Dette er ikke enkle vurderinger. Vi gjør grundige vurderinger rundt det. Har vi navngitt en gang kan vi ikke anonymisere oss i hjel. Men vi grafser ikke i det heller. Vi navngir når det har relvans for saken. 

Powered by Labrador CMS