Rune Røsten (t.v.) fikk sparken som leder av DB Medialab våren 2007. 1. november samme år ble han leder av nystartede Nettby. John Arne Markussen er konsernredaktør i Berner Gruppen. Foto: Leif Gjerstad

VG må ut med 24 millioner

Etter forlik med Dagbladet i Nettby-saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

DB Medialab saksøkte VGs Nettby og sin tidligere utvikler Fredrik Kristiansen for inntil 414 millioner kroner etter at Kristiansen gikk over til konkurrenten. Dagbladet mente han stjal med seg kildekoden i nettsamfunnet Blink og ellers også opptrådde illojalt.

Høye beregninger

Underveis i den kostbare rettsstriden har Medialabben vunnet noen viktige delseire, som da VG i sommer ble pålagt å utlevere Nettbys kildekode til motpartens advokater. Utfallet av en rettssak var likevel fortsatt høyst uviss.

I en rapport forskere ved NHH gjorde for Dagbladet, ble det i sommer anslått at tapet da Blink kollapset kunne utgjøre opptil 609 millioner kroner. Tallet ble sterkt bestridt av Nettby.

En rapport utført for VG, konkluderer med at Nettby ikke stjal Blinks kildekode.

Påkjenning

Dette skriver partene om forliket:

DB Medialab og VG Multimedia/Nettby Community/Fredrik Kristiansen har i dag inngått forlik i Nettby-saken.

I forliket fastlås det at ”Det ikke er grunnlag for å hevde at hele eller deler av Nettby er utviklet på grunnlag av kopiert kildekode fra Blink. Kravet overfor Fredrik Kristiansen og VG Multimedia frafalles”.

Samtidig erkjenner Nettby Community AS at DB Medielab med utg angspunkt i sakens samlede dokumenter ”Kunne mene at det hadde funnet sted rettsstridige handlinger. Partene er enige om at en mer tillitsfull dialog kunne ha ryddet saken av veien på et langt tidligere tidspunkt”.

Nettby Community AS betaler som fullt og endelig oppgjør 24 millioner NOK til DB Medialab.

Vi er glade for at denne langvarige tvisten nå har fått sin løsning. Det har vært en svært kostnads- og ressurskrevende sak gjennom mange år. En lang runde i rettssystemet ville vært en ytterligere belastning. Nå kan disse ressursene heller konsentreres om videre utvikling av våre produkter både i VG Multimedia og DB Medialab, sier administrerende direktør Torry Pedersen i VG og konserndirektør John Arne Markussen i Berner Gruppen.

Saken har også medført store belastninger på det personlige plan for dem som har vært involvert.

I pluss

Partene bærer sine egne saksomkostninger. Konsernredaktør John Arne Markussen i Berner Gruppen sier til Journalisten at prosessøkonomiske vurderinger var viktige for beslutningen om å inngå forlik.

- Saken ville sikkert gått tre runder i rettsapparatet. Og vi vet det er utfordrende å nå fram og oppnå en høy erstatningssum i slike saker.

Etter det Journalisten kjenner til, har rettstvisten kostet hver av partene flere millioner kroner. Det er likevel klart at utfallet tilfører DB Medialab kjærkomne midler.

Rettssaken var berammet for Oslo tingrett i september.

- Det har vært en omfattende prosess, sier VGs administrerende direktør Torry Pedersen. Det forberedende materialet utgjør mellom 4.000 og 6.000 sider. Han bekrefter at forliket også omfatter all tvist mellom DB Medialab og Fredrik Kristiansen.

Powered by Labrador CMS