Hege Lyngved Odinsen er klubbleder i VG Nett. Foto: Martin Huseby Jensen

VG-klubben skrubber

Redaksjonsklubben i VG Nett negative til fest og ekstrainnsats.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag denne uken ble det kjent at lønnsforhandlingene i VG Nett ikke førte fram og endte med lønnsdiktat. De ansatte føler at ledelsen bygger opp under forestillinger om at nettjournalister er mindre verdt.

200.000 forskjell

Diktatet ledelsen ga medlemmene i redaksjonsklubben en lønnsøkning på 19.180 kroner i snitt. I tillegg får de ansatte en engangsutbetaling på 6000 kroner. Det førte til at journalistene i VG Nett fortsatt ligger et stykke bak journalistene i papiravisen VG. Noe som igjen har skapt til frustrasjon.

– Vi sitter ved siden av papirjournalistene som fikk et oppgjør på 24.500 kroner i år, og det er mange ansatte i nettredaksjonen som føler at dette er et signal om at vi er mindre verdt enn kollegene våre, forteller Dennis Ravndal. Ravndal har sittet i forhandlingsutvalget under årets lønnsoppgjør.

Ifølge Ravndal og klubbleder Hege Lyngved Odinsen vil det koste VG Nett 202.000 til sammen for å gi sine rubndt 40 journalister samme oppgjør som på papir.– Om vi hadde fått et like godt oppgjør som papirjournalistene, så hadde ikke det vært noen fare for stayerevnen til VG Nett i det vi går inn i 2009, sier klubblederen.

Mindre dugnad

Etter at diktatet var et faktum har flere artikler ikke blitt signert, journalistene er ikke lenger villige til å ta av fritiden sin for å fullføre saker og i tillegg krever de tilbakebetaling av fotogodtgjørelsen sin.

– Jeg føler det er farligere nå ved at ledelsen har detonert en misnøyebombe. Vi jobber når vi er på jobb, men vi er ikke lenger like villige til å ofre fritiden vår som tidligere, forteller Jarle Brenna, journalist i VG Nett siden 2000.

Han har selv begynt å gå hjem når arbeidsdagen er omme og sier at han har fått mye fritid. Brenna mener det er fare for at de gode sakene ikke kommer ut som følge av at de ansatte er mindre villige til å jobbe overtid og ulempe.

– Det kjenner jeg svir…

– … i det journalistiske hjertet, skyter klubblederen inn.

Lite sosialt

Men det er ikke bare overtiden folkene i VG Nett føler sitter langt inne, også deltakelsen på julebordet gjør det for mange. Klubbleder Odinsen forteller at det er dårlig med feststemning før julebordet og at det er mange av klubbmedlemmene som har signalisert at de ikke vil komme.

– Dette er ikke organisert fra klubbens siden. Men for min egen del må jeg innrømme at jeg ikke er i festmodus, og i den grad jeg er det skal jeg ikke bruke den sammen med ledelsen, da vil jeg heller gjøre det med gode kolleger, sier Ravndal.

De ansatte føler at lønnsoppgjøret har degradert dem til et B-lag på huset, selv om budskapet er at VG Nett er et A-lag i forhold til fremtiden. Samtidig som diktatet ble gitt, ble det også kjent at november ligger an til å bli VG Netts beste reklamemåned gjennom tidene.

– Det er noe av grunnen til at vi reagerer. Vi mistenker at finanskrisen blir brukt som en unnskyld for å spare inn penger slik at Schibsted kan hente ut enda mer penger fra selskapet. Vi går allerede med store overskudd på lav bemanning, sier Jarle Brenna.

De tre forklarer at de er innforstått med at finansmarkedet er urolig og at det er nedgangskonjunktur.

Powered by Labrador CMS