Torry Pedersen. Arkivfoto: Kathrine Geard
Torry Pedersen. Arkivfoto: Kathrine Geard

VG må kutte i redaksjonen

Årsaken er fallende papiropplag og sviktende inntektsvekst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har kommunisert at slik vi ser inntektene utvikle seg for 2016 og fremover må vi redusere kostnadene. Da må vi også redusere staben.

Det sier sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen om de første kuttene VG må gjennomføre siden 2009. Han forklarer sviktende salg av papiravisen og mangel på vekst i digitale annonseinntekter som årsak til kuttene.

I andre kvartal rapporterte VG en svikt i onlineinntektene på 16,5 prosent.

Medier24.com og Kampanje skriver torsdag at VG må kutte flere titalls årsverk. Det vil ikke Pedersen bekrefte overfor Journalisten.

– For å være ærlig så vet jeg ikke hvor mange det er snakk om ennå. Vi går gjennom hele VGs organisasjon nå. Produktene skal i minst mulig grad rammes.

– I hvilken grad vil redaksjonen bli rammet?

– Det er realistisk at også redaksjonen må bli redusert.

Inkludert VGTV anslår Pedersen at redaksjonen nå omfatter like over 200 årsverk. Også satsingen på VGTV som har kostet mediehuset flere titalls millioner vurderes i budsjettarbeidet som nå legges.

VGTV sliter med seertall og strammer inn. Kutter i innkjøp og egenproduksjon av humor og underholdning.

Ansettelsesstopp

Lederen av redaksjonsklubben i VG, Dennis Ravndal, sier det har vært en spesiell dag i VG-huset med en tøff beskjed fra ledelsen. Selv om han ikke tror den kom overraskende på medlemmene. Ravndal vil ikke si noe om hvor mange årsverk som kuttes.

– Det er for tidlig å si noe om. Det er den del av prosessen som nå kommer, sier Ravndal.

Han beskriver dialogen med ledelsen som god så langt.

– Jeg er glad vi har en felles enighet om å gjøre dette gjennom frivillige og åpne løsninger.

– På hvilke områder er det eventuelt konflikt med ledelsen?

– Det er også for tidlig i prosessen til å si noe om. Torry Pedersen har involvert oss tidlig. Men det er klart at denne typen diskusjoner er de mest krevende man kan ha mellom tillitsvalgte og ledelse.

Etter det Journalisten forstår har VG i praksis ha innført ansettelsesstopp, ved at ansatte som slutter ikke erstattes. Det skal også være innført stans i bruken av vikarer når fast ansatte går ut i ulike former for permisjon.

Ravndal bekrefter at VG i praksis har hatt ansettelsesstopp over en viss tid, der det foretas konkrete vurderinger ved ansettelser.

Ingen prisøkning

VG-sjef Torry Pedersen kan ikke si noe om hvordan kuttene skal tas ennå. Men målet er at det skal gjøres gjennom frivillighet. Tiltakene skal ha effekt allerede i løpet av 2016.

– Jeg jobber med budsjettet for 2016 nå. Og jeg vet ikke hvordan utviklingen for neste år engang vil bli, jeg har bare prognoser. Endringstempoet og kompleksiteten på endringene bare fortsetter å øke.

Pedersen sier at han ikke vurderere prisøkning på papirutgaven som et virkemiddel for å øke inntektene nå.

Powered by Labrador CMS