Gravestrategien til sjefredaktør John Arne Markussen er å en plan, skape begeistring og kjøre. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

John Arne Markussen kaller Donald Trump en gave til journalistikken

TØNSBERG/SKUP (Journalisten): Han er lei all sytingen og klagingen fra norske medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under toppmøtet på Skup-konferansen i Tønsberg forteller sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet at det har vært grenseløst mye klaging fra mediene, når vi har all grunn til å være optimistisk.

- Donald Trump er en gave til journalistikken! Det er fantastisk hvordan det bør tenne gnist og fremstå som utfordrende for oss. Og så har det vært et digitalt gjennombrudd der ute. Vi ser betalingsvilje, sier han.

Han trekker frem at annonsørene vil være på ordentlige nettsteder og ordentlig medier i kjølvannet av fake news.

Markussen mener at for å være gode på graving handler det først og fremst om redaksjonell strategi. 

- Legge en plan, skape begeistring og kjøre, sier Markussen.  

Strategi 

Sjefredaktør Gard Steiro i VG mener det er viktig å ha en strategi for å lage god gravende journalistikk. Derfor opprettet han en egen avdeling for dagsorden som jobber med tunge prosjekter, men også går litt dypere i hverdagen.

Under toppmøtet nevnte blant andre sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen at for å drive undersøkende må man ansette riktig journalist som har kompetanse på feltet. Markussen trakk fram kulturen i Dagbladet som utslagsgivende for deres grave-satsing. Britt Sofie Hestvik i Kommunal Rapport snakket om at datajournalistikk kan forenkle arbeidet. 

Steiro på sin side mener også det handler om å styrke budsjettene.

- Du må være villig til å sette av penger om du vil satse.

Han er enig med Hestvik i at datajounalistikk kan forenkle det, men mener det likevel er krevende.

- Du må ha kilder, kontakter og lang erfaring, sier han. 

Skjermer gravejournalistene 

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 Nyhetskanalen mener det også er viktig at de som ikke graver ikke blir fremstilt som B-lags-journalister.

- De er gode journalister de også, men de gjør noe annet. Jeg har større tro på å samle miljøet og heller sette av plass og tid til graving når ideen kommer.

Hun er skeptisk til å skjerme en egen avdeling som skal grave. Markussen er enig i at det er viktig at det ikke blir A og B-lag i redaskjonen.   

Hos VG har for øvrig det fungert godt med en egen dagsorden gruppe, ifølge Steiro.

Powered by Labrador CMS