Dersom den foreslåtte loven blir vedtatt i kongressen, vil den forhindre at amerikanske journalister blir straffeforfulgt for å ikke avsløre kildene sine.

Pressefrihet i USA

Vil innføre lovverk som beskytter amerikanske journalister 

En tverrpolitisk gruppe senatorer og kongressmedlemmer har gått sammen for å innføre Press Act.

Publisert

Amerikanske journalister kan snart nyte godt av utvidet beskyttelse under føderal lov, skriver CNN i et nyhetsbrev. 

En tverrpolitisk gruppe senatorer og kongressmedlemmer gikk i forrige uke sammen for å innføre Press Act – lovverket som skal beskytte journalister mot spionasje fra myndighetene. 

– I en verden hvor informasjon er makt, kan ikke journalistenes rolle som sannhetssøkende vaktbikkje undervurderes, sier den republikanske senatoren Mike Lee, en av lovgiverne som nå forsøker å innføre lovforslaget, i en uttalelse

Hemmelige beslag 

I nyhetsbrevet skriver CNN at dersom loven blir vedtatt i kongressen, vil den bidra til å beskytte journalister på to viktige måter: 

For det første ville den hindre regjeringen fra å tvinge journalister til å avsløre kildene sine. For det andre vil den sikre at viktige data som innehas av en tredjepart, for eksempel telefon- eller internettselskaper, ikke kan beslaglegges uten forvarsel.

Forslaget om å skjerpe beskyttelsen for amerikanske journalister kommer etter at justisdepartementet, under den tidligere presidenten Donald Trump, i all hemmelighet beslagla telefonlogger fra journalister i New York Times, Washington Post og CNN. 

Innhentingen av loggene skal ha skjedd i forbindelse med en etterforskning av lekkasjer. 

Bred støtte 

I kjølvannet av avsløringene av de hemmelige beslagene, vedtok daværende justisminister Merrick Garland formelle regler som forbyr slik praksis, med mindre det er snakk om eksepsjonelle omstendigheter. 

CNN påpeker i nyhetsbrevet at disse reglene kan trekkes tilbake under en annen administrasjon. Men dersom Press Act blir innført, vil beskyttelsen av journalister være forankret i føderal lov. 

Forslaget om å gjeninnføre Press Act har fått bred støtte blant amerikanske journalister og medieorganisasjoner, inkludert News/Media Alliance, Radio Television Digital News Association og National Association of Broadcasters.

Powered by Labrador CMS