Dersom den foreslåtte loven blir vedtatt i kongressen, vil den forhindre at amerikanske journalister blir straffeforfulgt for å ikke avsløre kildene sine.

Pressefrihet i USA

Vil innføre lovverk som beskytter amerikanske journalister 

En tverrpolitisk gruppe senatorer og kongressmedlemmer har gått sammen for å innføre Press Act.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske journalister kan snart nyte godt av utvidet beskyttelse under føderal lov, skriver CNN i et nyhetsbrev. 

En tverrpolitisk gruppe senatorer og kongressmedlemmer gikk i forrige uke sammen for å innføre Press Act – lovverket som skal beskytte journalister mot spionasje fra myndighetene. 

– I en verden hvor informasjon er makt, kan ikke journalistenes rolle som sannhetssøkende vaktbikkje undervurderes, sier den republikanske senatoren Mike Lee, en av lovgiverne som nå forsøker å innføre lovforslaget, i en uttalelse

Hemmelige beslag 

I nyhetsbrevet skriver CNN at dersom loven blir vedtatt i kongressen, vil den bidra til å beskytte journalister på to viktige måter: 

For det første ville den hindre regjeringen fra å tvinge journalister til å avsløre kildene sine. For det andre vil den sikre at viktige data som innehas av en tredjepart, for eksempel telefon- eller internettselskaper, ikke kan beslaglegges uten forvarsel.

Forslaget om å skjerpe beskyttelsen for amerikanske journalister kommer etter at justisdepartementet, under den tidligere presidenten Donald Trump, i all hemmelighet beslagla telefonlogger fra journalister i New York Times, Washington Post og CNN. 

Innhentingen av loggene skal ha skjedd i forbindelse med en etterforskning av lekkasjer. 

Bred støtte 

I kjølvannet av avsløringene av de hemmelige beslagene, vedtok daværende justisminister Merrick Garland formelle regler som forbyr slik praksis, med mindre det er snakk om eksepsjonelle omstendigheter. 

CNN påpeker i nyhetsbrevet at disse reglene kan trekkes tilbake under en annen administrasjon. Men dersom Press Act blir innført, vil beskyttelsen av journalister være forankret i føderal lov. 

Forslaget om å gjeninnføre Press Act har fått bred støtte blant amerikanske journalister og medieorganisasjoner, inkludert News/Media Alliance, Radio Television Digital News Association og National Association of Broadcasters.

Powered by Labrador CMS