«Vi fordømmer fengslingen av Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich (31) i Russland», skriver norske de norske presseorganisasjonene.

DEBATT:

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich må løslates

Norske presseorganisasjoner reagerer på fengslingen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Uttalelse fra presseorganisasjonene ble sendt til den russiske ambassade i Oslo torsdag ettermiddag.

Vi fordømmer fengslingen av Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich (31) i Russland, og krever at han blir løslatt. Gershkovich ble pågrepet og anklaget for spionasje mens han utførte jobben sin som reporter. Pågripelsen er et alvorlig inngrep i pressefriheten.

Journalisten Evan Gershkovich var på reportasjetur til Jekaterinburg øst i Russland da han ble arrestert og fengslet 29. mars. Gershkovich anklages for spionasje, og befinner seg nå i et fengsel i Moskva.

Evan Gershkovich er oppvokst i USA med russiske foreldre. Som journalist har han rapportert fra Russland siden 2017.

Arbeidsforholdene for fri presse i Russland har lenge vært svært vanskelige. Etter invasjonen i Ukraina har myndighetene innført uhørte restriksjoner både på nasjonale og internasjonale medier. Arrestasjonen av den amerikanske journalisten er med på å eskalere situasjonen ytterligere. Fengslingen skaper stor usikkerhet og utrygghet for alle som leverer uavhengig journalistikk fra Russland.

De norske presseorganisasjonene står sammen med medieorganisasjoner over hele verden i fordømmelsen av arrestasjonen. Journalisters uavhengige rapportering er nødvendig for å sikre god og troverdig informasjon til befolkningen, og spesielt kritisk er dette i krig og konflikt. Vi anser fengslingen av en journalist på jobb i Russland som et alvorlig inngrep i den oppgaven vi som fri presse er satt til å utføre. Både arrestasjonen i seg selv og en eventuell rettsprosess vil ha som formål å begrense utøvelsen av fri journalistikk innenfor Russlands grenser.

Norge har i flere år ligget øverst på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser. Fra denne posisjonen har vi et særlig ansvar for å stå opp mot angrep på journalister og uavhengig journalistikk.

Vi krever at Evan Gershkovich løslates umiddelbart og uten vilkår.

Powered by Labrador CMS