Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Birgit Dannenberg

Vil ha spleiselag for Rolfsen

Lagmannsretten dømte filmskaperen til å betale saksomkostningene for kampen mot at PST skal få se videoopptak selv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken ble det kjent at Ulrik Imtiaz Rolfsen også i lagmannsretten tapte kampen om beslaget av filmopptak som Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har gjort. Det betyr at to rettsinstanser har avgjort at PST skal få se opptakene.

Rolfsen og advokat Kim Gerdts har anket saken inn for Høyesterett.

Kriminell

Lagmannsretten avgjorde at Rolfsen selv må betale saksomkostningene. I et intervju med filmmagasinet Rushprint.no sier filmregissøren at han må fortsette kampen:

– Jeg må ta kampen, og betale selv. Er du kriminell i Norge får du dekket advokatutgifter, men jeg får ikke det. Det er et paradoks, og det betyr at man blir ekstra presset. Jeg er en liten fyr alene – som vil si at rettssikkerheten blir ytterligere svekket. Da må man vurdere om man har råd til å gå til Høyesterett. Men vi må til bunns i dette. Det er viktige ting, sier Rolfsen til Rushprint.

Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Erlend Berge

Folkefinansiering

I torsdagens Klassekampen tar flere mediepersonligheter til orde for å starte en pengeinnsamling til støtte for Rolfsen.

– Jeg skulle ønske man kunne hjelpe Rolfsen gjennom crowdfunding, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til Klassekampen.

Crowdfunding, eller folkefinansiering på nett, er nettinnsamlingsaksjer til et bestemt formål.

Også leder i Norsk PEN, William Nygaard, støtter et sånt initativ.

– Norske Pen er absolutt villig til å bidra. Summen vil riktignok først og fremst være symbolsk, men hvis flere bidrar kan det bli til noe, sier Nygaard.

Les også: Crowdfunder reportasjetur til Nigeria

Støtten varmer

Norsk Redaktørforening har tidligere gått ut med formell støtte til Rolfsen som såkalt partshjelper, som betyr at organisasjonen kan levere inn prosess-skrift til retten. Organisasjonene kan påberope seg slik status fordi utfallet av saken kan ha betydning for andre medier som ber om offentlig innsyn.

Til Klassekampen sier filmskaperen selv at støtten varmer. Han sier at han føler seg alene i møte med PSTs ressurser.

– Det betyr veldig mye å ikke føle seg så alene, sier Rolfsen til avisen.

Les mer om Rolfsen-saken.

Powered by Labrador CMS