Skjermdump fra Danmarks Radios TV Avisen. Bildene er hentet fra YouTube og tilhører Mathias Kvakkestad.
Skjermdump fra Danmarks Radios TV Avisen. Bildene er hentet fra YouTube og tilhører Mathias Kvakkestad.

Danmarks Radio «stjal» sønnens ferievideo. Far svarte med å kreve 200.000 i erstatning

Den danske lisenskringkasteren legger seg flat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– De kan ikke bare stjele materiale fra mindreårige. Det er et stort beløp fordi det er en stor organisasjon. Hvis det vare var et par tusenlapper ville de kunne gjøre det igjen. Beløpet er så høyt for å sette et eksempel, sier norske Thor Kvakkestad til danske Journalisten.

Det var mellom jul og nyttår at Danmarks Radio (DR) benyttet seg av klipp fra sønnens dronevideo i nyhetssendingen TV Avisen. I tillegg til å benytte seg av den i en artikkel på nett. I artikkelen er den nå fjernet og DR oppgir at dette er gjort på grunn av manglende rettigheter. Innslaget fra TV Avisen ligger derimot ute ennå da andre har delt det på YouTube.

I slutten av artikkelen kan du se hele videoen til Mathias Kvakkestad.

DRs redaksjon har funnet 15 år gamle Mathias Kvakkestads film på YouTube og så funnet det naturlig å bruke det uten å spørre om tillatelse. Gutten hadde vært på ferie i Danmark og det var vertsfamilien som fortalte om bruken av klipp fra videoen. Kvakkestad forteller at de heller ikke hadde kreditert ham, dermed var det bare guttens familie som visste det var hans video.

Det skal spørres om lov

Redaksjonssjef Marie Buss i TV Avisen sier til danske Journalisten at det var en klar feil at klippene ble brukt uten å spørre eieren om tillatelse. Den aktuelle journalist og redaktør har pålegg om ikke å gjøre slikt igjen. Det samme gjelder også resten av redaksjonen.

– Det skal selvfølgelig spørres om lov. Dette er en menneskelig feil, men det skal ikke skje at vi bryter reglene.

Buss sier til Journalisten at hun forholder seg til at feilen er gjort, ikke selve beløpet. Det er juridisk avdeling som holder i denne kontakten. Nå skjerpes også reglene i nyhetsredaksjonen.

– Det her er ikke noe som skjer normalt og vi er utrolig obs på det, men dette er en uheldig sak.

Amatørmessig

– Vi gikk ut med beløpet fordi vi følte vi måtte kline til for å få respons, sier Kvakkestad til Journalisten. Han forteller at det var først noen timer etter at danske Journalisten kontaktet DR at det kom en e-post. – Det er rimelig arrogant, sier han og viser til at redaksjonen også har forsynt seg med videoklipp fra to andre som har lastet opp på YouTube.

Mathias Kvakkestad med drone. Foto: Privat
Mathias Kvakkestad med drone. Foto: Privat

I e-posten fra DR fikk Mathias tilbud om 4.500 kroner. Det er ifølge hans far betydelig under rettspraksis i Danmark som ligger mellom 10.000 og 20.000 kroner. Dermed sendte far svar med krav på 12.500 kroner som han mener er et rimelig beløp, og klar beskjed om å sette pengene inn på sønnens sparekonto.

Mathias Kvakkestad har filmet med droner i mellom tre og fire år. Selve opptaket, som du ser under, er fra 2015. Og ifølge far har han ikke til hensikt å slutte. Ei heller å laste opptakene opp på YouTube.

– Hvem som helst kan laste ned og bruke det som ligger på YouTube. Derfor er denne saken viktig å få belyst. Når et så stort mediehus som Danmarks Radio tar seg så til rette, er det en skandale. Det er ikke en lokal-TV-stasjon det er snakk om. Det hele virker svært amatørmessig.

Powered by Labrador CMS