Redaksjonen i Advokatbladet består av (f.v.) journalisten Henrik Skjevestad, redaktør Nina Schmidt og masterstudenten i juss Kari Hegstad som er vikar for Thea N. Dahl (til høyre) mens hun er i foreldrepermisjon

Advokatbladet feirer 100 år med en jubileumsutgave utenom det vanlige

– Har vært litt av et detektivarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne måneden fyller Advokatbladet 100 år. Til anledningen har redaksjonen utgitt en jubileumsutgave litt utenom det vanlige: De har skrevet om 100 advokater som de siste 100 årene har satt avtrykk på utviklingen av det norske samfunnet og rettsstaten.

– Vi håper at jubileumsbladet blir godt mottatt og at leserne setter pris på det. Det er mange som ikke kjenner til disse historiene, og med dette bladet kan vi bidra til at en viktig del av advokathistorien bevares, sier ansvarlig redaktør for Advokatbladet Nina Schmidt til Journalisten.

Redaksjonen består av Schmidt i tillegg til to heltidsjournalister: Henrik Skjevestad og Kari Hegstad, som er vikar for Thea N. Dahl mens hun er i foreldrepermisjon.

De begynte å jobbe med jubileumsutgaven før sommerferien, og samlet en kompetent jury til å velge ut hvilke advokater som skulle bli blant de 100 i jubileumsutgaven.

Redaktør Nina Schmidt og tidligere redaktør Marit Aschehoug holdt taler under hundreårs- feiringen til Advokatbladet.

– Så måtte vi skrive tekst og finne bilder og har fylt 100 sider. Det har vært en kjempeutfordring, fordi mange av disse advokatene kjente vi ikke til selv. Det har vært en voksenopplæring, men også veldig gøy, sier Schmidt, og journalist Henrik Skjevestad tilføyer:

– Det har vært litt av et detektivarbeid å finne informasjon om hvem noen av dem er. Det har vært veldig gøy å finne ut hvorfor de havnet på listen og lære om arbeidet de har gjort.

Flere av advokatene som har fått plass i jubileumsbladet har bidratt til å utvikle den juridiske infrastrukturen i økonomien, rettsstaten og velferdsstaten. Andre har bidratt til ytringsfrihet og individets handlingsrom i samfunnet, eller talt i debatter om betydningen av menneskerettighetene og verdien av det frie mennesket, forteller Schmidt.

De 100 advokatene har blitt delt inn i ti grupper: De historiske, politikere, forsvarsadvokater, forretningsadvokater, gründere, de offentlig ansatte, lokale ledestjerner, advokater som la kappen på hyllen, de mest utskjelte og de folkekjære.

Redaktør Nina Schmidt skjærer i jubileumskaken som avbilder de hundre advokatene fra jubileumsbladet. – Advokatbladet har vært et talerør for viktige debatter i 100 år, det er jeg stolt av, sier hun.
God grunn til å feire: Ifølge redaktøren har Advokatbladet blitt kraftig oppgradert de siste par årene, både på nett og papir. – I juni hadde vi én rekord, og deretter har vi fortsatt å vokse. I juli økte vi med 20 prosent med nettrafikken, som er fantastiske tall med tanke på at det vanligvis er lite trafikk i sommerferien.
Journalisten Henrik Skjevestad tok bysykkelen og dro selv for å levere jubileumsbladet til noen av advokatene i utgaven. – Det er mange fine historier her. Noe av målet har vært å fortelle historien til personen bak advokatene. Vi merker at det er noe som settes pris på allerede, og vi håper leserne vil se hvor hardt vi har jobbet med prosjektet.
Marit Aschehoug var ansvarlig redaktør i Advokatbladet fra 2000 til 2014 og bidro til at Advokatbladet begynte å følge Redaktørplakaten. –Jeg syns redaksjonen har gjort en fantastisk jobb og håper de vil fortsette med det, sier hun.
Powered by Labrador CMS