Emilie Karlsen følger TV-sendingene fra rettssaken mot Breivik. Her sammen med samboer Torbjørn Halvorsen. Foto: Kristine Jensson

Ungdom svært opptatt av terror-rettssaken

Råd om å holde seg unna 22. juli-saken til tross – ungdom vil vite hva som skjer i Oslo tingrett, i sal 250.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot Anders Behring Breivik er kun i startfasen, men den massive mediedekningen har alt fått fag- og helsepersonell til å ta affære:

– Ungdom må skjerme seg mest mulig når terrorsaken starter, rådet Marthe Mårtensson, ungdomsrepresentant for støttegruppa etter 22. juli, i en artikkel publisert på NRK.no tidligere i år.

Hun er kun én av mange som har gitt slike råd til ungdommen – men tas rådene til følge? Journalisten snakket med ungdom i aldersgruppen 15 til 19 år i lokalmiljøet i Lillestrøm, og fikk følgende svar:

Følger med

Av de 20 ungdommene som ble spurt, svarte 15 at de bevisst følger med på rettssaken. Fem av disse tilføyde at de likevel prøver å holde litt avstand til det som foregår i Oslo tinghus.

– Jeg vil ikke involvere meg altfor mye, fordi det er nettopp det Breivik vil, sier en av de eldste ungdommene.

– Vi er helt i begynnelsen av rettssaken, og den kommer til å vare lenge. Jeg unngår å få med meg for mye, for å ikke bli gal, svarer en annen.

Breivik overalt

De fem som svarte at de ikke bevisst går inn for å følge med på rettssaken, mener de likevel ikke er uvitende om sakens framdrift:

– Man kan ikke unngå å få med seg det som skjer. Ansiktet til Breivik blir zoomet inn og lyser overalt, kommenterte en lettere oppgitt ungdom som mener media fråtser i tragedien og skriver mer enn nødvendig.

Mest på nett

Av de 15 som følger saken, er det bare to som oppgir at de ikke får informasjonen ved å lese nettaviser.

Majoriteten av dem som leser nettaviser ser også på NRK-nyhetene, mens bare to av de i alt 20 ungdommene bruker radio som opplysningskanal.

Blant de spurte varierer det fra ungdom til ungdom hva som får dem til å stoppe opp.

– Det er vel overskriftene og bildene, kommenterer én, mens en annen refererer til videosnutter på nettsider som blikkfang.

Dommen er ikke viktigst

På spørsmål om hvorfor den enkelte følger med på rettssaken er svarene nokså samstemte:

– Jeg er ikke så opptatt av selve dommen, men mest av hvorfor han gjorde det, sier én og setter ord på hva flere av ungdommene anser som viktig informasjon.

Det er tydelig at flere, spesielt blant de eldste, også ønsker å danne seg et bilde av Breivik som person, forstå hvordan retten skal komme fram til straffen, og at de er opptatt av selve dommen.

Dropper skolen

En som selv var på Utøya den 22. juli er Emilie Karlsen (18). Som flertallet av de tilfeldig spurte ungdommene vier hun rettssaken mye oppmerksomhet:

– Jeg er en del hjemme fra skolen for å følge rettssaken. Så klart er dommen viktig, men det viktigste for meg er å få vite hvorfor han gjorde det han gjorde. Ungjenta tror mange ungdommer er engasjert.

– Det er sikkert noen som unngår alt som blir skrevet rundt det, men jeg mener det er viktig å få med seg hva som skjer, sier hun bestemt.

Selv om Emilie vil vite mest mulig av det som skjer i rettssalen, synes hun likevel at det er altfor stort fokus på Breivik som person.

– Det er dumt at han får så mye oppmerksomhet og plass i media, siden det er akkurat det han vil. Samtidig vil jeg vite alt, og jeg vil at mediene skal være så åpne som mulig om det som skjer.

Powered by Labrador CMS