DEBATT:
Grunnløs anklage fra Nammo
I debattinnlegget «Når statskanalen undergraver forsvarsevnen» kommer delvis statseide Nammo med en rekke anklager mot NRK. Flere av dem er så alvorlige at de ikke kan få stå uimotsagt.
Arkivfoto: Kristine Lindebø
La det først være sagt: NRK har gjort feil i tre saker om Nammo, som ble publisert i fjor. Disse feilene har vi beklaget til Nammo. De aktuelle sakene er blitt behandlet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) og fellelsen er publisert på NRKs plattformer, i tråd med god presseskikk.
Når vi gjør feil, skal vi være transparente. Vi skal rette, beklage og lære. Alt dette har vi gjort, og det skulle bare mangle. Nammo, og alle andre aktører som omtales i våre flater, skal behandles i tråd med de etiske normene i Vær varsom-plakaten. Det er vårt ansvar, og det tar vi ikke lett på.
Nammo har vært omtalt i mange saker, meldinger og innslag i NRKs nyhetsflater de siste årene. Blant annet i en reportasje fra Gaza 8. mars, der lokale journalister vi kjenner godt og har samarbeidet tett med over tid, har funnet våpen produsert av Nammo i USA i ruinene i Rafah.
Deres funn ble ettergått og våpnenes opprinnelse ble sporet og verifisert av vårt team i Oslo. Dette er informasjon NRK har undersøkt nøye opp mot flere ulike kilder både i Norge, USA og Israel.
Nammo hevder NRK opptrer dypt uredelig. Det er en grunnløs anklage.
I saken står det eksplisitt at norsk våpenindustri ikke har lov til å selge våpen til Israel. Det står også at Nammo AS, som er eid av den norske stat og det finske selskapet Patria Oyj, har flere datterselskap i utlandet, blant annet Nammo Defense Systems Inc. i USA. Dette selskapet følger amerikansk lov, og USA har ingen forbud mot å selge våpen til Israel.
Det kommer klart frem i saken at Nammo-våpenet som er funnet på Gazastripen, er produsert i USA, kjøpt av USAs militære og helt lovlig solgt eller gitt videre til Israel.
Nammo hevder NRK opptrer dypt uredelig. Det er en grunnløs anklage. NRK tar ikke stilling til etiske sider ved våpensalg fra Nammo til USA og fra USA til Israel. Vi tar heller ikke stilling til om det er et problem at det er funnet Nammo-våpen i Gaza. Vi formidler nyheten om at det er gjort konkrete og dokumenterbare funn av slike våpen i Gaza, noe som tidligere har vært omtalt som en hypotetisk mulighet.
Det er relevant, viktig og faktabasert journalistikk i en pågående krig der de sivile lidelsene er svært store, i et område hvor utenlandsk presse ikke har tilgang.
I sitt debattinnlegg viser Nammo til paroler i demonstrasjoner her hjemme som kritiserer deres virksomhet i harde ordelag, og aktører som krever at Nammo skal påvirke hvor våpen som er produsert av deres datterselskaper, ender opp. De spør seg om palestinerne vi har intervjuet i ruinene i Rafah er blitt feilinformert, fordi de blant annet retter sinnet sitt mot Norge og norsk våpenindustri, når Nammo-våpenet som denne konkrete saken handler om jo er produsert i USA.
Svaret på det siste er nei, kildene i saken er ikke blitt feilinformert av NRK. Intervjuene våre journalistkollegaer i Gaza gjør er planlagt sammen med oss i Oslo, det er vi som formulerer spørsmålene og setter rammen for arbeidet de utfører.
Vi har både før og etter intervjusituasjonene gått opp formuleringene. Det er ikke lagt feilaktige premisser til grunn i spørsmålstillingen og palestinerne i saken svarer fritt og uavhengig på våre spørsmål. Det gjør også andre aktører vi har intervjuet i saken.
Når Nammo ber NRK
på selvstendig grunnlag slå fast at Nammo ikke kan påvirke hvor våpnene tar veien etter at de har forlatt deres fabrikker, ber de oss om å punktere en offentlig diskusjon på grunnlag
av hva som er mulig, og lukke døren for en diskusjon om hva som burde være mulig.
Det er ikke vår jobb. Vi skal tvert om legge til rette for og fremme et åpent og faktabasert ordskifte, der ulike
synspunkter og perspektiver kommer til uttrykk. I dette ordskiftet er Nammo en
sentral aktør som også skal få komme til orde, ikke minst når de utsettes for
kritikk, men også for å opplyse og bidra i debatten.
Vi setter pris på betydningen Nammo tillegger NRKs journalistikk, men det er likevel slik at debatten om konflikten i Midtøsten og internasjonal våpenindustri allerede er høyst levende, uavhengig av oss.
Dette engasjementet skal vi speile på en ordentlig måte.