Nå vil regjeringen innføre EUs big tech-lovverk: – Burde skjedd tidligere

Norske presseorganisasjoner har over tid bedt om at regjeringen innfører EUs Digital Markets Act (DMA).

Norsk Redaktørforening og Reidun Kjelling Nybø har sammen flere presseorganisasjoner etterlyst rask innføring av DMA.
Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

I en pressemelding tirsdag varsler regjeringen at de starter arbeidet med innføringen av regelverket, og ifølge Digitaliserings- og forvaltnings­departementet sikter man på å sende lovforslaget til høring i løpet av året. 

– Burde skjedd tidligere

Tek-gigantene tar en stadig større del av annonsekaka, og nye tall viser at halvparten av det norske annonsemarkedet havner i hendene på utenlandske tek-selskaper. Ifølge departementet skal det nye lovverket bedre konkurransevilkårene i møtet med de globale selskapene. 

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier til Journalisten at de lenge har etterlyst lovverket, som er en viktig del av reguleringen av de globale tek-plattformene. 

– Digital Markets Act (DMA) er allerede innført i flere medlemsland i EU. Det er selvfølgelig positivt at arbeidet nå settes i gang, selv om vi mener det burde skjedd tidligere, sier Nybø. 

Høring i år

Ifølge departementet sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung at regjeringen støtter redaktørforeningens ønske om rask iverksettelse av forordningen om digitale markeder (DMA). 

– De store tech-gigantene utfordrer både brukernes rettigheter og rammevilkårene for norske bedrifter, og gjennomføringen av DMA skal bidra til mer rettferdig konkurranse og styrke grunnlaget for norske mediers virksomhet, sier Tung og fortsetter: 

– Frie og uavhengige medier er avgjørende for demokratiet, og derfor sikter regjeringen på å sende DMA på høring allerede i år for å få på plass et robust regelverk som sikrer rettferdig konkurranse.

Avgjørende med høyt tempo 

Også MBL er fornøyd med at arbeidet har startet, men administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey, sier til Journalisten at DMA må bli norsk lov så fort som overhodet mulig.

– Det er et svært viktig regelverk som bidrar til å sikre norske medier mer rettferdige konkurransevilkår i møte med de globale tekgigantene.

Ifølge Øgrey må digitaliseringsministeren ha dette øverst på prioriteringslisten sin.

– Det er bra regjeringen annonserer at DMA skal gjelde i Norge, men avgjørende at tempoet holdes høyt, for her er det tapte muligheter for hver dag som går, sier Øgrey.

Overtredelser av DMA kan gi bøter på opptil 10 prosent av global omsetning – og opptil 20 prosent ved gjentatte brudd, ifølge departementet. 

EU vedtok høsten 2022 en ny lovpakke for regulering av digitale plattform-selskaper. Pakken består av forordning om digitale markeder (DMA) og forordning om digitale tjenester (DSA).

Karianne Tung.
Powered by Labrador CMS