Det ligger an til skjerpet markedskamp i 2010, mellom Apples populære iPhone (t.v.) og mobiltelefoner med Googles Android. Her representert ved HTC Magic. Foto: Birgit DannenbergChrome OS vs. Windows 7, Android-telefoner vs. iPhone er stikkord for slaget om teknologien i 2010. Googles første angrep ventet i morgen.20100104Brukt på nett

Mobilen gjeninnfører nattevaktene

Leserne står opp og surfer på telefonen. Det skaper behov for ferskt innhold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mobilen som medieplattform har de siste årene opplevd en formidabel vekst. Til noen tider av døgnet kan den være større enn selve nettavisen. Det er i hvert fall tilfellet i VG, der mobil er største kanal om morgenen.

– Den gjør at folk begynner å lese tidligere. De blir vekket av iPhonen og så begynner de å surfe på nett med den, sier VG-redaktør Espen Egil Hansen.

Våkner og surfer

Tallknuser i VG, Geir Larsen, forteller at de nærmest på minuttet kan se når folk våkner om morgenen. Og dette skjer særlig mellom klokken 06 og 07.

– På det tidspunktet er mobilforsiden større enn nettforsiden, forteller han. – Folk snoozer og så surfer de.

Han forklarer at mobilen har gjort at nyhetsdøgnet strekkes fordi vi ikke bare vekkes av mobilen, men også gjerne surfer før vi slukker lyset og tar natten. Det skaper behov for at nettsidene er ferske når vi våkner igjen.

– Da må vi tilpasse oss den virkeligheten, og så skal vi jobbe med hvordan vi skal levere innhold og hvordan VG Nett skal se ut, sier Hansen.

Det betyr at VG på nyåret vil innføre digitale nattvakter. Mediehuset vil lyse ut fire stillinger internt til natturnusen. Disse vil gå nattvakter på åtte timer sju dager i uken hver fjerde uke.

Positive

Leder i redaksjonsklubben Andreas Nielsen forteller at klubben har arbeidet med å få så korte nattvakter som mulig siden det er forbundet helsefare med for lange vakter av denne typen. Han forklarer at redaksjonsklubben stiller seg positive til at VG skal «ta natta tilbake».

- Leserne våre forventer det, og da må vi være der med journalister. Det ligger i ryggmargen vår å jobbe når det trengs, og nå kreves det av de digitale plattformene, sier han.

Men VG er langt fra alene om å tenke tanken. Dagbladet kaster seg også rundt når det er store hendelser, som for eksempel valget i USA. Da bemannes redaksjonen også på nattetid.

Også andre

Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord forteller at også Dagbladet ser på å etablere fast redaksjonsturnus om natten.

– Vi kommer til å se på dette over nyttår, sier hun til Journalisten.

Heller ikke Aftenposten har man i skrivende stund fast bemanning på nett om natten. Ifølge nyhetsredaktør Ole Erik Almlid vurderes dette nå.

– Vi kommer nok til å ta avgjørelsen før jul. Bestemmer vi for å gå for en slik løsning, vil det nok skje kjapt.

Også i Aftenposten ser de at mobil- og tabletbruk endrer nyhetskonsumet. I år viser tallene at mobillesningen har økt med 75 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Både tablet og mobil utfordrer oss i begge ender av døgnet. På morgen kan vi faktisk ha mer trafikk på mobil enn på nett.

Powered by Labrador CMS