VG-journalistene Amund Bakke Foss og Kyrre Lien (t.v.) og Aftenposten-journalistene Hanne Christiansen og Gina Grieg Riisnæs under bakken i Kyiv.

Seks norske journalister sitter i bomberom i Kyiv: – Det ligger an til heftige kamper i denne delen av byen

Mens kampene nærmer seg venter Aftenposten- og VGs journalister i et bomberom i Kyiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Russland fortsetter invasjonen og offensiven mot Kyiv fredag. I Ukraina har det kommet beskjed fra innenriksministerens kontor om at fredag vil bli den tyngste dagen hittil.

Samlet i bomberommet

Både Aftenposten og VG er tilstede i Kyiv med journalister og fotografer, og nå er de seks samlet i bomberommet under hotellet i sentrum. Fra VG er Kyrre Lien, Harald Henden og Amund Bakke Foss i Kyiv, mens Aftenposten har sendt Hanne Christiansen, Gina Grieg Riisnæs og Jan Tomas Espedal.

– Vi har hatt camp i bomberommet i natt. Det er et sted som for oss oppleves som relativt trygt. Røde Kors kom i går og satte opp camp her, som jo bidrar til at vi føler oss enda tryggere, sier midtøstenkorrespondent i Aftenposten, Hanne Christiansen, til Journalisten.

Christiansen forteller at Aftenpostens team tidligere på dagen har vært utenfor, og at de med jevne mellomrom beveger seg ut av garasjen under hotellet.

– Men vi får beskjed om å holde oss i bomberommet. Vi har vært ute en tur og forsøkt å se an stemningen. Vi hører eksplosjoner ganske ofte nå og det er vanskelig å få tak i sjåfører. Alle ukrainere som kan er i bomberom, sier hun.

– Stille før stormen

Situasjonen er veldig anspent, sier Christiansen, og det kommer meldinger om at russiske soldater kommer stadig nærmere byen.

– Det er uhyggelig stille og det kommer eksplosjoner med jevne mellomrom. Slik situasjonen ser ut nå er det usikkert og usannsynlig at vi kan komme oss ut, men vi prøver å dekke det vi kan. Hotellet har vært fantastiske og vi er rigget til med wifi i bomberommet og så lenge det er nett og strøm fortsetter vi, sier hun.

Fotograf Jan Tomas Espedal, Hanne Christiansen og Gina Grieg Rissnæs var ute i Kyivs «uhyggelig stille» gater tidligere i dag.

Sammen med de norske journalistene i bomberommet er det andre journalister, sivile gjester, barn og kjæledyr, forteller Christiansen. Blant annet folk som har flyktet fra Kharkiv og som nå er i Kyiv.

– Stemningen er forholdsvis rolig, men folk er redde og nervøse og vi ser noen som gråter og er veldig bekymret. Det er en del barn her, som er vondt å se. Stille før stormen er nok det mest dekkende begrepet.

Kampene nærmer seg

De siste meldingene tyder på at det er stor sannsynlighet for at kampene når delen av Kyiv der de norske journalistene befinner seg.

– Det ligger an til å bli heftige kamper i byen i dag. Det er klart at det ikke er noe deilig å sitte å vente på, sier Christiansen.

– Men er dere godt forberedt?

– Ja, vi føler oss rustet til jobben vi er her for å gjøre. Vi har støtte hjemmefra og det er erfarne folk her. Men dette er en helt ekstraordinær situasjon og jeg kan ikke påberope meg å ha vært her før. Det er min første jobb i en konfliktsone. Men vi har et ønske om å gjøre det vi kan, og det er veldig godt å ha flinke og gode kollegaer her, og nordmenn fra flere mediehus, sier Christiansen.

Hun sier de fortsetter å dekke situasjonen fortløpende fra bomberommet og har fortsatt kontakt med kildene sine via WhatsApp. De er spente på om kampene vil komme nærmere i løpet av dagen.

Powered by Labrador CMS