Mediefolk:

Frank Rossavik blir kulturkommentator i Aftenposten. Cecilie Asker rykker opp og blir kulturredaktør. Foto: Aftenposten.

Aftenposten har ansatt Cecilie Asker som kulturredaktør

Frank Rossavik blir kulturkommentator.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Aftenposten får en kulturredaktør med bred kjennskap til fagområdet, og med en sterk gjennomføringskraft. Jeg tror det er avgjørende for kulturjournalistikkens fremtid at den klarer å bli relevant også for nye grupper. Her har Cecilie Asker vist at hun har en særlig styrke, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i en pressemelding.

Den nye kulturredaktøren har mer enn 20 års fartstid i norske medier, og har kultur som fagfelt, fra blant annet Dagbladet, Avis 1 og Aftenposten. De siste 15 årene har hun vært ansatt i Aftenposten, som nyhetsreporter, anmelder, kommentator, nyhetsleder og avdelingsleder. Som leder av kulturavdelingen har hun de to siste årene jobbet tett med fornyelse av kulturjournalistikken.

Holder takten

Hun har også 25 års erfaring som rocketrommis i bandet The Launderettes, som i årenes løp har levert mer enn 300 konserter fordelt på 15 land.

– Jeg synes det er fint at Aftenposten får en trommeslager som kulturredaktør. Vi trenger litt mer trøkk i vår kulturjournalistikk og under Askers ledelse har vi det beste utgangspunktet for å få til nettopp det, sier Hansen.

Asker mener selv at god journalistikk og god musikk har mye felles.

– Begge krever stort engasjement, solide kunnskaper på feltet, rikelig med pågangsmot, og en god dose presisjon. Dessuten må man få kontakt med publikum. Det hjelper ikke å lage bra ting, hvis ingen får det med seg.

Hun legger til:

– Vi ser at leserne våre er stadig mer interessert i godt presentert analytisk journalistikk som forklarer komplekse kultur-, samfunn- og verdidebatter. Moderne kulturjournalistikk bør romme et slikt utvidet kulturbegrep, som ikke lenger bare handler om kulturopplevelser og kulturprodukter, men vel så mye om kulturdebatt og kulturtrender. Og vi hadde ikke vært en ordentlig kulturavis hvis vi ikke tok brukernes behov for veiledning på alvor.

Asker er utdannet journalist, og har en bachelor fra Oslomet. For øyeblikket er hun halvveis i en master i journalistikk ved samme universitet. I tillegg har hun to års jusutdanning fra Universitetet i Oslo.

Fra utenriks til kultur

Kulturdekningen styrkes videre ved at Frank Rossavik, som har hatt hovedansvar for utenrikskommentarene siden han ble ansatt i 2016, nå blir kulturkommentator.

– Kombinasjonen kultur og politikk er sentral for å forstå de store debattene, som verdidebatten i Europa. Rossavik har en interesse for og innsikt i Europa, politikk og verdidebatt som gjør ham særlig egnet til å løfte temaene fra et norsk ståsted. Slik speiler han Aftenpostens ønske om å knytte sammen utviklingstrekk, analysere og forstå, sier sjefredaktør Hansen.

Rossavik har en master i internasjonale relasjoner og en bachelor fra Universitetet i Bergen, med fagene administrasjon og organisasjon og sammenlignende politikk. Tidligere har han blant annet jobbet i Bergens Tidende, Morgenbladet og Vårt Land.

Som styremedlem i Fritt Ord, kommer ikke Rossavik til å kommentere saker som omhandler stiftelsen, eller delta i journalistiske vurderinger av Fritt Ords virksomhet, opplyser Aftenposten.

Powered by Labrador CMS