Kristin Solberg takket for IR-prisen over anlegget i festsalen på Skup 2014. Foto: Andreas H. Lunde

IR-prisen til Kristin Solberg

Tønsberg: Prisen går til Aftenpostens reporter for reportasjen «Burkaen er usynlighetskappen som gjør reisen mulig».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Imternasjonal Reporters journlalist-pris ble delt ut under gallamiddagen på Skup-konferansen lørdag kveld.

Juryen sier dette i sin begrunnelse:

- Denne reportasjen er Aftenpostens korrespondent Kristin Solbergs farvel til Afghanistan….Hennes kompromissløse blikk for kvinner og barn, deres daglige kamp for overlevelse og skolegang, og ikke minst deres rolle som politisk argument på ulike sider i konflikten, gir rom for både følelser og ettertanke.

Vinner Kristin Solberg er for tiden på jobb i Syria. Hun takket for prisen og oppmuntringen i opptak sendt over lydanlegget. Prisvinneren får et reisegavekort på 15.000 kroner:

- Jeg skulle så gjerne ha vært der. Det er så utrolig mye mer forlokkende enn Damaskus der jeg er nå.

Reportasjen hun vant for var derimot fra Afghanistan. Og hun benyttet taletiden til å si at det er synd oppmerksomheten nå vendes andre steder fordi det er fremover vi vil se konsekvensene av feilslått NATO-poltiikk.

Hederlig omtale

Hederlig omtale gikk til Jan Espen Kruse og Mohammed Alayoubi i NRK for Nyhetsreportasjen «Smugling av syriske flyktninger inn i EU» og til Inger Sunde, Harald Eraker, Espen Aarsvold, også NRK, for «Herskap og tenarar»

Juryen begrunner utmerkelsene slik:

- Herskap og tenarar en godt fortalt og grundig researchet tv-dokumentar som knytter Norge og Filippinene sammen på en uventet og urovekkende måte. Reportasjen portretterer en filippinsk au pair som blir misbrukt av sin norske vertsfamilie. Dette er en sterk menneskelig historie med en tydelig konflikt, men som i tillegg åpner for en dypere forståelse av såvel hverdagsliv i Filippinene, aupairinstitusjonen som noe som grenser opp mot menneskehandel, samt et livlig og dynamisk filippinsk eksilmiljø i Norge.

- «Smugling av syriske flyktninger inn i EU» er et grundig researchet journalistisk arbeid som gir et unikt innblikk i et ekstremt lukket miljø. Innenfor det kompakte nyhetsreportasjeformatet klarer reportasjen å formidle et nøkternt, uredd og humanistisk innblikk i situasjonen til syriske flyktninger som må benytte seg av tyrkiske menneskesmuglere for å få innpass i Europa. Juryen vil berømme det nitide forarbeidet som ligger bak reportasjen, samt det personlige motet Kruse og Alayoubi har vist ved selv å gå deler av flyktningenes rute.

Dette er femte gang prisen deles ut. Leder Stian Eisenträger i Internasjonal Reporter understreker at juryen er uavhengig av organisasjonen

- Årets IR-jury har merket seg at arbeidet med å finne en prisvinner blir stadig vanskeligere. Andelen bidrag som holder høy faglig kvalitet øker år for år, og årets kandidater spenner over mange journalistiske formater, sjangre og problemstillinger, forteller juryen i en generell kommentarer om arbeidet.

 

 

Powered by Labrador CMS