Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

Aftenposten fjernet setning fra lederartikkel om Jehovas vitner

– Inneholder en nyanseforskjell som går leseren hus forbi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag 9. august handlet Aftenpostens lederartikkel om Jehovas vitner og andre trossamfunn som ikke deltar i demokratiske valg.

Til Vårt Land har en Jehovas vitne-talsmann bekreftet at de anser det som feil, på religiøst grunnlag, å bruke stemmeretten i valg. Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad sier til avisa at praksisen kan være grunnlag for å miste støtte fra staten.

I Aftenposten-lederen tas det til orde for at denne holdningen ikke burde føre til at trossamfunnene mister statsstøtte.

Fjernet setning

Men en gang etter publisering har en setning blitt fjernet fra lederartikkelen. Det opplyser avisa selv i en oppdatering nederst i teksten:

I den opprinnelige versjonen av lederen sto følgende formulering: «Det er i det hele tatt tvilsomt om det finnes aktive Jehovas vitner som stemmer eller ønsker å stemme.» Det har vi ikke grunnlag for å skrive og har derfor fjernet setningen.

Lederartikkelen inneholder fremdeles en setning om at det er «(...) vanskelig å se for seg i praksis at noen stemmer ved valg, men samtidig ønsker å fortsette som medlem.»

Fikk reaksjoner

Politisk redaktør Trine Eilertsen utdyper overfor Journalisten hva som ble feil i setningen som ble tatt vekk:

– Her har vi prøvd å understreke at det er lite trolig at aktive medlemmer ønsker å stemme ved valg, i motsetning til mer passive medlemmer. Men jeg forstår at skillet mellom aktive og passive ikke nødvendigvis fanges opp av leseren, og at det ser ut som vi skriver at ingen i Jehovas vitner ønsker å stemme. Men det ønsker jo enkelte medlemmer, sier Eilertsen.

Setningen ble et tema da Aftenposten fikk reaksjoner fra personer tilknyttet trossamfunnet.

Tirsdag 13. august publiserte Aftenposten et anonymt innlegg fra et tidligere Jehovas vitner-medlem som reagerer både Aftenpostens standpunkt og på den nå fjernede setningen om at det er «tvilsomt om det finnes aktive Jehovas vitner som stemmer eller ønsker å stemme.»:

«Ja vel? Like tvilsomt som at det finnes dissidenter i Nord-Korea?» spør innleggsforfatteren.

– Går leseren hus forbi

– Vi ble kontaktet av ett nåværende Jehovas vitner-medlem og ett tidligere medlem, og innså i samtale med dem at setningen inneholder en nyanseforskjell som går leseren hus forbi. Da må setningen endres, sier Eilertsen.

Aftenpostens politiske redaktør legger til:

– Vi endrer faktafeil i lederartikler hver gang det er nødvendig. Vi prøver å holde det til sjeldenhetene, men dette er ikke første gang det skjer.

LES OGSÅ: Kommentar: VG løfter fram sine feil. Det bør vi andre også gjøre

Powered by Labrador CMS