Ankesak borgarting lagmannsrett 22052025 Aktor Irlin Irgens. Foto: Anna Stjern
Aktor Irlin Irgens i Borgarting lagmannsrett denne uka.

Tidligere TV 2-journalist tiltalt for voldtekt

Aktor vil frifinne voldtektstiltalt journalist

Mener tiltaltes forklaring ikke kan utelukkes.

Publisert Sist oppdatert

Aktor Irlin Irgens legger fredag ned påstand om frifinnelse for den tidligere TV 2-journalisten som ble dømt for voldtekt i tingretten.

Denne uka har ankesaken blitt behandlet i Borgarting lagmannsrett.

I første rettsrunde var påstanden fra aktor fengsel i fire år og tre måneder, samt erstatning til fornærmede på 220.000 kroner. Mannen ble dømt til fire års fengsel og erstatning på totalt 223.000 kroner.

Nå har påtalemyndigheten altså snudd i saken:

– Bevisfordelingen i denne saken har vært krevende. Det er bare tiltalte og fornærmede som vet hva som skjedde på det soverommet. Ruspåvirkningen har vært stor for flere enn fornærmede, og andre påvirkningsfaktorer kan skape utfordringer, sa Irgens i sin sluttprosedyre.

Fornærmede og tiltalte var på tidspunktet kolleger i TV 2, og på fest sammen. Fornærmende har forklart at hun våknet dagen etter uten å huske noe fra hun hadde sovnet, men at hun skjønte at noe var galt og oppsøkte overgrepsmottak.

Mannen har på sin side forklart i retten at seksuell omgang var frivillig fra begge parter.

– Etter en grundig vurdering har jeg kommet til å legge ned påstand om frifinnelse. Tiltalte har hele tiden påstått at omgangen var frivillig, sa aktor, og viste til sakkyndig forklaring om at fornærmedes ruspåvirkning må ha vært svært høy.

Aktor understreket at hun ikke hadde grunnlag for å trekke fornærmedes forklaring i tvil, men påpekte at fornærmede ikke husket noe fra hun sovnet på fest til hun våknet dagen etter.

– Etter sakkyndig vurdering må vi vurdere at det er mulig å utføre seksuell aktivitet uten å huske. Hvis det ikke kan utelukkes at hennes aktivitet kan være slik som tiltalte har forklart, da må han frifinnes, sa Irgens.

Powered by Labrador CMS