Kritiserer Dagsrevyen etter Stoltenberg-innslag

Men NRK står fast på at det var riktig med konfliktspissing.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld hadde Dagsrevyen et innslag om at statsminister Jens Stoltenberg gjestet Sogn og Fjordane for å ta skadene etter Dagmar i øyesyn.

Sogninger møtte statsministeren

Innslaget ble innannonsert av Dagsrevy-anker Lisbeth Skei som at «statsminister Jens Stoltenberg måtte tåle kraftig kritikk da han i dag kom til Sogn og Fjordane etter romjulsorkanen Dagmar. Det ble reist kritikk mot manglende akuttberedskap i telenettet og at statsministeren ikke kom til de rammede før.»

De første bildene viser Stoltenberg som kommer opp en skråning for å hilse på en arbeider som gjør reparasjoner etter orkanskadene. Arbeideren ønsker statsministeren velkommen til Sogn før statsministeren sier «fortell hva som skjedde».

Senere skifter bildet over til Janne Endal Andersson, som er kjent som sykehusaksjonisten som i fjor framprovoserte det voldsomme raseriutbruddet fra Sp-leder Liv Signe Navarsete. I Dagsrevyen-innslaget får Andersson holde en monolog foran statsministeren, som deretter takker.

Se Dagsrevyen-innslaget her.

– En parodi

På Facebook kritiserer flere presseprofiler Dagsrevyen for valg av vinkling og konflikt i saken. En av dem er Klassekampen-journalist og tidligere NJ-leder Alf Skjeseth, som skriver at «det er noe alvorlig galt med dømmekraft og dimensjonering i Dagsrevyen».

Til Journalisten sier Skjeseth at han reagerer som journalist og samfunnsborger på at det ikke er sammenheng mellom introduksjonen og selve innholdet i innslaget.

– Det der var en parodi på ta-makta-journalistikk. Det er viktig med journalistikk som skal ta makta, men dette var billige poenger. Det kan andre enn Dagsrevyen drive med, sier Skjeseth.

– Konstruert

Professor Guri Hjeltnes ved BI var også en av de som på Facebook ga uttrykk for at Dagsrevyen overdrev konflikten rundt statsministerens besøk.

– Dette er en bagatell og ikke noe jeg ligger søvnløs over. Men reportasjen stemte ikke med vinkelen, utdyper Hjeltnes overfor Journalisten.

– Innslaget viser at det ikke var noen stor konflikt. Det var overdrevet. Dette var konstruert.

Av reportasjen fikk Hjeltnes tvert imot inntrykk av at folk i Sogn og Fjordane syns det var gøy at statsministeren kom på besøk.

– Jeg syns de var positive og begeistret for at statsministeren kom på besøk.

NRK uenig

Redaksjonsleder Ole Eivind Henden i Dagsrevyen er uenig i kritikken om at det ikke var samsvar mellom introduksjonen og innslaget:

– Vi er uenige i at saken var konfliktløs. Janne Endal Andersson målbærer kritikken om at bortfallet av strøm og telenett satte liv og helse i fare.

– Var det NRK som tok initiativet til at det var Janne Endal Andersson som skulle fronte kritikken?

– Jeg har sjekket med vårt lokalkontor, og det var det ikke. Vi hadde ingen del i at det var hun som møtte statsministeren.

Henden viser også til at NRK hadde en livesekvens der statsministeren ble intervjuet etter selve innslaget. Der sier statsministeren blant annet at han er i Sogn for å takke de som har gjort reparasjoner og for å ha dialog om tiltak for å bedre beredskapen.

Se livepunktet her.

Powered by Labrador CMS