NRKs Midtøsten korrespondent Yama Wolasmal laget reportasjen fra Gaza og Israel som ble klaget inn av Med Israel for fred.

Pressens Faglige Utvalg

Alle i PFU enige: NRK brøt ikke god presseskikk

– En sak som er godt innenfor presseetikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) har stilt seg kritisk til en tv-reportasje fra NRK som ple publisert i oktober 2022.

Her rapporterer korrespondent Yama Wolsmal fra Israel og Gaza og sier i løpet av innslaget at mange i Gaza ikke får bygd opp husene sine «fordi Israel stadig nekter å slippe inn byggematerialer».

MIFF mener disse opplysninger er feilaktige og at NRK har brutt god presseskikk på punkt 4.13 om samtidig imøtegåelse og på punkt 3.2 om opplysningskontroll i Vær varsom-plakaten (VVP).

I tillegg mener MIFF at NRK bryter med VVP 4.1 om saklighet og omtanke, ved at de bare kritiserer Israel, mens Gaza også grenser til Egypt.

– Dette er en sak som er godt innenfor presseetikken, innledet Gunnar Kagge da Pressens Faglige Utvalg (PFU) i dag behandlet saken. Aftenposten-journalisten representerer journalistene i utvalget.

I klagen viser MIFF til tall fra FN-organisasjonen OCHA om at mange tusen semitrailer-lass med byggematerialet slippes inn gjennom den israelske grensestasjonen Kerem Shalom. Samtidig siterer organisasjonen en FN-rapport der det står at siden innføringen av blokaden i 2007, har israelske myndigheter begrenset leveranser inn i Gaza på varer som de mener har dobbel bruk (sivil og militær), slik som byggematerialer.

MIFF reagerer særlig på bruk at begrepet «stadig» i uttalelsen fra reporteren i reportasjen. PFU er derimot enige om at en ikke kan henge jeg opp i ett ord.

– Med mindre ordet blir brukt feil, men det syns jeg ikke at det er her. Jeg mener ikke at denne saken er spesielt hardt vinklet på den ene siden eller den andre, sa Nina Fjeldheim fra Humanistsskolen, som representerer allmenheten i PFU.

NRK avviser at de har brutt god presseskikk. De mener blokaden ikke er noe hovedtema i reportasjen, og at utsagnet som ble klaget inn må settes i sammenhengen den blir omtalt i reportasjen. Redaksjonen skriver i sitt svar at det er feil å tolke ordet «stadig» som «alltid». Dette må forstås som noe som stadig skjer, en gjentagende situasjon som har vart i 15 år, ifølge NRK.

PFU-medlemmene er enige i at reportasjen er balansert. Etter en kort diskusjon kommer de til enighet.

– Jeg er enig med det som er blitt sagt i diskusjonen, og enig i at ordet «stadig» i den konteksten ikke betyr at det aldri kommer inn byggematerialer. Det blir en for streng beskrivelse, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.


Powered by Labrador CMS