Komiker Harald Eia fikk gjennomslag hos PFU i sin klage mot TV 2.
Komiker Harald Eia fikk gjennomslag hos PFU i sin klage mot TV 2.

Pressens Faglige Utvalg

Harald Eia vant fram i PFU: TV 2 felt etter ME-artikkel

Burde opplyst om «bakenforliggende forhold», konkluderer PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Harald Eias klage mot TV 2 ble behandlet hos Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag 25. januar, var det bred enighet om at TV 2 skulle felles.

Komikerens klage gjaldt «åpenhet om bakenforliggende forhold»:

Eia reagerte på at det ikke ble opplyst at journalisten bak en artikkel om ME-forskning og behandling, Pål S. Schaatun, tidligere hadde tatt initiativ til pengeinnsamling for ME-forskning.

Pengene fra innsamlingen ble gitt til ME-foreningen, som er kilde i den innklagede artikkelen.

Eia klaget TV 2 inn for brudd på punkt 2.2 og 2.3 i Vær varsom-plakaten, henholdsvis om å unngå bindinger og dobbeltroller og om å være åpen om bakenforliggende forhold som kan påvirke lesernes oppfatning av artikkelen.

Et klart brudd på 2.3, uttalte PFU-medlem Stein Bjøntegård:

– Her har reporter samlet penger inn til samme tematikk og et forskningsmiljø som brukes som kilder i saken. Det er ganske opplagt at det burde vært opplyst, og TV 2 har også lagt det inn i etterkant. Men de burde gjort det fra starten av, sa NRK-redaktøren.

Utvalget konkluderte til slutt med at TV 2 holdt seg innenfor 2.2, men brøt god presseskikk på punkt 2.3 om bakenforliggende forhold. Fra den vedtatte uttalelsen:

«Etter utvalgets mening var det åpenbart relevant for publikum å få vite om journalistens tidligere engasjement. Da dette ikke ble opplyst på publiseringstidspunktet, kommer PFU til at TV 2 har handlet i strid med god presseskikk.»


Powered by Labrador CMS