Debatt:

«Norsk Journalistlag har utarbeidet veiledende satser for frilansere. NTB dikterer en pris som er under det halve av disse prisene», skriver frilansjournalist Alf Bergin. Illustrasjonsfoto: Andrés Vargas / NTB produksjon

NTB, spar oss ikke til fant

– NTB og andre norske mediehus må slutte å underbetale frilansere.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det må snart blir slutt på at NTB og andre mediehus dikterer hva en selvstendig næringsdrivende frilansjournalist skal få betalt for en dagvakt. I de flestes ører høres det veldig bra ut med en dagsats på 2.730 kroner, men dette holder ikke når man er selvstendig næringsdrivende. Det virker som om NTB er fullstendig uforstående og ikke har nødvendig kompetanse når en frilansjournalist driver sitt eget foretak.

Norsk Journalistlag har utarbeidet veiledende satser for frilansere. NTB dikterer en pris som er under det halve av disse prisene.

Eksempler på utgifter som frilansjournalisten selv må dekke er blant annet: Kontorleie, regnskapsføring, datautstyr, telefon, kontorrekvisita, foto- og videoutstyr, programvare, etterutdanning/kurs, reiseforsikring, yrkesskadeforsikring, verdigjenstandforsikring og sykeforsikring.

2.730 kroner tilsvarer en timepris på 364 kroner. Dette skal blant annet dekke ALLE utgiftene ovenfor. NTB må ansvarliggjøres. Dette er på det nærmeste sosial dumping av beste klasse. Ønsker NTB å være seg bekjent av å drive med sosial dumping?

NTB-redaktør Christina Dorthellinger Nygaard slår uttrykkelig fast at: «Både fast ansatte og frilansere gjør en svært viktig jobb for NTB, og skal ha ordentlig betalt for den jobben de gjør». Mitt spørsmål til Nygaard er:

Får frilansere «Godt betalt» for jobben de gjør, når man har en timelønn på nivå med sosial dumping?

Nå MÅ NTB og andre norske mediehus slutte å underbetale frilansere. Alternativet er å ansette flere journalister. Til FULL lønn.

Og ikke spare oss til fant.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS