– Dette er en viktig avgjørelse, sier Document-redaktør Hans Rustad.

Tapte i retten etter å ha krevd at Document måtte fjerne eller anonymisere sakene om ham

Voldtektsdømt gynekolog vant ikke fram.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En voldtektsdømt gynekolog i 50-årene fra Østlandet tapte i retten etter å ha krevd at nettstedet Document måtte fjerne eller anonymisere sakene om ham.

Gynekologen krevde at sakene som var publisert om ham ble fjernet. Hans advokat, Brynjar Meling, sendte på vegne av sin klient en begjæring om midlertidig forføyning til Oslo byfogdembete.

Byfogden i Oslo avviste saken. Gynekologen tapte på alle punkter og må betale nettstedets sakskostnader på 34.500 kroner.

Både Document og nettstedets ansvarlige redaktør Hans Rustad var saksøkt.

– Dette er en viktig avgjørelse. Jeg tør ikke tenke på konsekvensene, for hele den norske pressen dersom vi hadde tapt denne saken, sier Rustad.

Avgjørelsen er prinsipielt viktig for offentlighet i rettspleien, sier Documents prosessfullmektig advokat Jon Wessel-Aas.

– Det er snakk om en alvorlig straffesak, hvor dømmende rett helt korrekt ikke har lagt noen begrensning på offentlig identifisering av domfelte. Dette et helt sentralt prinsipp i et demokratisk samfunn, sier han.

Gynekologen ble i Nordre Romerike tingrett i november i fjor, dømt til tolv års fengsel for å ha voldtatt sju pasienter. Mannen har nektet straffskyld og dommen ble anket på stedet.

Powered by Labrador CMS