Amedias konsernsjef Anders Opdahl stiller seg bak kritikken mot ferskt skatteutvalgsforslag.

Regjeringens skatteutvalg

Amedia-topp: – Et jordskjelv

Reagerer på moms-forslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siste mandag før jul kom med et overraskende forslag fra regjeringens skatteutvalg, kunne Journalisten fortelle tidligere i dag:

Utvalget foreslår å skrote medienes momsfritak, og heller kompensere med økning i pressestøtte. Dette inngår i et mer overordnet forslag om å innføre moms på «alt».

I 2020 var momsfritaket verdt 1,8 milliarder for mediebransjen, har medieforsker Tellef S. Raabe, som reagerte sterkt på forslaget, fortalt Journalisten.

– Økonomisk angrep

Amedias konsernsjef Anders Opdahl deler vurderingen:

– Jeg deler medieforsker Tellef S. Raabes karakteristikk på utvalgets forslag. Dette er virkelig et jordskjelv og rystende lesning. Det er et vesentlig økonomisk angrep på mediebransjens grunnleggende rammebetingelser, skriver Opdahl til Journalisten.

– Forslaget representerer også et tydelig brudd for den tverrpolitiske holdningen i Norge der vi har hatt momsfritak for aviser så lenge vi har hatt moms, fordi det bidrar til å ivareta redaktørstyrte mediers oppslutning og tilgjengelighet for flest mulig. I tiden vi lever i nå, er forutsigbare og fremtidsrettede rammebetingelser viktigere enn på flere generasjoner, med fremvekst av antidemokratiske krefter.

Mener politikerne må avvise

Forslaget er dessverre kun godt nytt for én bransje, og det er utenlandske teknologiselskaper, både amerikanske og kinesiske, mener Opdahl.

– Forslaget styrker deres konkurransefortrinn mot vi som forsvarer norske mediers unike rolle i folks liv, og i demokratiet. Å vinne kampen om folks tid mot disse teknologigigantene er avgjørende for samfunnsutviklingen i Norge, fordi disse selskapene bryr seg ikke om norske verdier eller demokratiet vårt. Det er et grunnleggende samfunnsperspektiv som skatteutvalget åpenbart ikke har fått med seg. Dessverre.

– Men med de samfunnspolitiske ambisjonene for demokrati og deltakelse som både regjeringen og opposisjonen har, vil det eneste fornuftige være en tverrpolitisk avvisning av utvalgets forslag om å skrote alt av momsfritak til norske redaktørstyrte medier.

Powered by Labrador CMS