Sun Heidi Sæbø (t.h.) får jobben som ansvarlig redaktør i Morgenbladet etter å ha vært konstituert siden i fjor høst.
Sun Heidi Sæbø (t.h.) får jobben som ansvarlig redaktør i Morgenbladet etter å ha vært konstituert siden i fjor høst.

Sun Heidi Sæbø er ansatt som Morgenbladets nye sjefredaktør

– Veldig mye av strategien ligger fast.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styret i Morgenbladet har i dag ansatt Sun Heidi Sæbø (39) som ny ansvarlig redaktør og administrerende direktør.

– Vi hadde flere svært godt kvalifiserte kandidater til stillingen. Det var likevel enkelt å velge Sun Heidi Sæbø. Hun er en analytisk, klok og dyktig leder og en redaktør med solid journalistisk kompetanse. Sæbø er en tydelig og lyttende leder som er flink med folk, sier styreleder Amund Djuve i Morgenbladet i en pressemelding.

Hun tiltrer sin nye stilling umiddelbart.

– Måtte lappe sammen redaksjonen

Sæbø fikk vite i dag at hun fikk jobben som sjefredaktør.

– Det var ekstraordinært styremøte i morges, så det er veldig ferskt, sier hun til Journalisten.

Sæbø ble i august 2019 ansatt som samfunnsredaktør i Morgenbladet og har vært konstituert i stillingen siden tidligere redaktør, Anna B. Jenssen, sa opp jobben.

I forkant av oppsigelsen var det en åpen konflikt i avisa, der redaksjonsklubben blant annet sendte to mistillitsbrev mot redaktøren.

– Hvordan har det vært å være konstituert redaktør i en avis i krise?

– Da jeg tok over, måtte redaksjonen lappes sammen igjen, men det har gått fint. Jeg er imponert over hvordan folk har mobilisert fra dag én, både med å lage ei god papiravis og å komme med nye ideer til hvordan vi skal jobbe digitalt.

– Hvordan preger høstens konflikt avisa i dag?

– Det er ingen konflikt internt i dag. Det er fortsatt en jobb å gjøre når det kommer til forholdet mellom konsernet og redaksjonen. Tilliten må gjenopprettes og vi må få et bedre samarbeidsklima.

– Utrolig godt samhold

–Hvordan er ditt forhold til redaksjonsklubben?

– Det er veldig fint. Internt jobber vi godt sammen. Alle jobber konsentrert om å lage avis.

– Hva skal du gjøre for at Morgenbladet skal være et fint sted å jobbe?

– Det er et fint sted å jobbe.

– Så det er ikke så mye å gjøre?

– Nei, her er det et utrolig godt samhold i redaksjonen, så det er ikke noe jeg trenger å gjøre med det.

– Må tenke nytt

– Hva skjer med den digitale strategien som var lagt før Anna B. Jensen gikk av?

– Veldig mye av strategien ligger fast. Det har egentlig ikke vært så stor strid om den. Det vi må ta innover oss fra debatten i fjor, er at mange lesere er glade i papiravisa og det produktet vi leverer. Vi har derfor gjort vårt ytterste for å levere en rikholdig og fyldig avis de siste månedene, sier hun og legger til:

– Samtidig må vi tenke nytt, og det er ikke nødvendigvis en motsetning. Journalistene er kreative og har lyst til å jobbe digitalt også.

Hun nevner at et prosjekt om fascisme og autoritære strømninger i Europa, der to journalister reiste fra Vardø til Athen. Da laget de saker til papiravisa, i tillegg til å oppdatere forløpende på nett. Sæbø forteller at de også den siste tiden har fått nye nettspalter, og at de dekker mer aktualitetsstoff innenfor sine kjerneområder på nett.

– Vi har stor tro på at vi skal få til dette. Jeg ser at vi treffer mange lesere med det vi skriver nå, sier hun.

Vil nå flere

Sæbø sier de har planer om å vokse, og viser til at de hadde en vekst på 37 prosent digitalt i fjor. Det skal de gjøre ved å fortsette å levere gode «egensaker». Sæbø trekker blant annet fram avsløringen om dødehavsrullene, som førte til flere salg.

– Vi må få nye lesere, og ennå flere lesere over på den digitale utgaven. Men vi må sørge for at de finner et gjenkjennelig Morgenbladet på nett.

– Tror du det blir enkelt?

– Det blir i alle fall morsomt.

Tidligere leder i Dagbladet

Styret skriver i pressemeldingen at det har merket seg den gode utviklingen Morgenbladet har hatt under Sæbøs periode som konstituert sjef både når det gjelder journalistikken, arbeidsmiljø og i arbeidet med å omstille Morgenbladet til å ta en tilsvarende posisjon digitalt som avisen har på papir.

Sun Heidi Sæbø kom til Morgenbladet fra stillingen som utgavesjef i Dagbladet Magasinet. I Dagbladet har hun også jobbet som nyhetssjef, kveldsredaktør og reportasjeleder.

Hun har også utgitt tre sakprosabøker.

Sæbø har en utdannelse innen journalistikk, kinesisk, sammenliknende politikk, menneskerettigheter og økonomisk geografi fra universiteter både i Norge og Kina.

– Vond og opprivende tid

– Dette har vært en vond og opprivende tid for alle i Morgenbladet, skrev Sæbø til Journalisten dagen hun ble konstituert.

– Min oppgave blir å lede redaksjonen ut av den vanskelige situasjonen vi er havnet i, og ikke minst skape et arbeidsmiljø som våre verdifulle medarbeidere opplever som trygt og godt. Og så må vi jobbe hardt for å gjenvinne tilliten blant våre lesere og bidragsytere, skrev Sæbø videre.

Styreleder i Morgenbladet, Amund Djuve, sa følgende til Journalisten om konstitueringen av Sæbø:

– Hun har opparbeidet seg en veldig god forståelse av mulighetene og utfordringene i Morgenbladet. I tillegg er hun respektert internt som en faglig dyktig leder som er strukturert og handlekraftig.

Powered by Labrador CMS