Konstituert redaktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø.

Morgenbladet legger ned lederartikkelen

«Det føles radikalt».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Morgenbladet legger ned lederartikkelen fra og med neste avis.

Det kommer fram i denne ukas leder, som altså dermed blir den siste lederartikkelen i avisa enn så lenge.

«Det føles radikalt, og til dels ubekvemt, å fjerne noe som alltid har vært der, heter det i lederartikkelen, som er signert konstituert ansvarlig redaktør, Sun Heidi Sæbø.

– Det føles helt riktig. Vi mener lederen ikke lenger tjener den samme funksjonen som den en gang gjorde, skriver Sæbø i en sms til Journalisten torsdag kveld.

– For en avis som Morgenbladet, som dyrker et flerstemt pluralistisk miljø, rimer det ikke lenger å forfekte et syn som skal representere dette vi-et, som ledersjangeren gjerne assosieres med, fortsetter hun.

Hun skriver i lederen at de har tatt mange runder på om de skal gjøre dette, men at de er av den oppfatning at lederen, som sjanger, har utspilt sin rolle.

«I Morgenbladet ønsker vi ikke at redaksjonen skal tale med én stemme. Vi tror på dialektikk som metode i den journalistiske tilnærmingen til viktige samfunnsspørsmål. Idealet vårt er fri meningsbrytning – også internt», skriver Sæbø.

I den siste lederen trekker hun også fram at nettopp Morgenbladet var den første avisa som tok i bruk den usignerte lederen, under ledelse av Adolf Bredo Stabell, som satt i redaktørstolen mellom 1831 og 1857.

I nyere tid har lederen i Morgenbladet vært «halvsignert», skriver Sæbø, med en gjenkjennelig, humanistisk grunntone, men det har vært utfordrende for skribentene «å markere en posisjon og en holdning som er stor nok til å ramme uenighet, tvil og ofte motstridende meninger i det fellesskapet som Morgenbladet er».

I slutten av ukas leder skriver Sæbø at redaksjonen framover vil by på mer hardtslående og overraskende journalistikk, at de rydder plass til mer kulturkritikk og flere litteraturanmeldelser.

«Vår styrke ligger ikke i ett meningsfellesskap, men i selve uenighetsfellesskapet, som vi deler med våre skribenter og lesere», avslutter hun.

Det vil trolig veldig snart bli klart hvem som blir ny ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet, etter at søknadsfristen gikk ut søndag. Stillinga ble ledig da forrige redaktør, Anna B. Jenssen, sa opp jobben etter en betent konflikt med redaksjonsklubben.

Les alt om Morgenbladet-konflikten her.

Journalisten har vært i kontakt med konstituert redaktør Sun Heidi Sæbø ved flere anledninger den siste uka, men hun har ikke ønsket å stille til intervju. Hun ville heller ikke bekrefte eller avkrefte om avisa skulle legge ned lederartikkelen.

«Det er ikke gjort noen sånne endringer i avisen (som du sikkert kan se i den siste utgaven)», skrev hun i en SMS til Journalisten mandag.

Powered by Labrador CMS