Mari Velsand. Foto: Kathrine Geard

Skifter halve styret i ANB

Mari Velsand blir ny styreleder og tar med seg to redaktører et halvt år etter redaktøropprør.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst var mange redaktører i Amedia opprørt over hvordan konsernet påla avisene å betale for tjenester fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sjefredaktør Jan Roaldset i den gamle Edda-avisen Sandefjords Blad var en av dem som reagerte da han ble pålagt å betale for en tjeneste han ikke hadde noen planer om å bruke.

– Jeg vet at jeg ikke har behov i mitt konsept for innholdet som ANB tilbyr i dag. Da er det vanskelig å si ja til en stor kostnad. For meg er det et prinsipielt spørsmål om jeg skal betale for noe jeg ikke har bruk for, sa Roaldset til Journalisten i september.

Like før jul fikk de ansatte dessuten beskjed om at NTB overtar sport og foto fra ANB. Omsetningen i ANB er de siste årene redusert fra rundt 35 millioner kroner for fem år siden til like over 20 millioner kroner i 2011 og 2012. 

Redaktører inn

Nå gjør eieren av ANB - mediekonsernet Amedia - omrokeringer i styret. Nytiltsatt konserndirektør Mari Velsand erstatter Erling Brøndmo fra Amedia Utvikling som styreleder. Brøndmo forblir i styret som vanlig medlem.

Samtidig erstattes utviklingsdirektør Pål Nedregotten og direktør Astrid Ingeborg Arntzen med de ansvarlige redaktørene Ove Mellingen i TA og René Svendsen i Fredriksstad Blad.

Den nye styrelederen Mari Velsand forteller at hun som konserndirektør har gjort en vurdering av hvordan hun vi organisere styringen av virksomhetene hun har fått ansvar for.

– Jeg konkluderte da blant annet med at det var hensiktsmessig at jeg gikk inn som styreleder i ANB, skriver Velsand i en e-post til Journalisten.

Forberedt på endringer

På spørsmål om hvorfor hun har tatt med seg to redaktører inn i styret, svarer hun slik:

– Jeg synes det er naturlig å ha med redaktører, som representerer ANBs kunder.

Diskusjon om hvilke endringer som kan komme i ANB vil hun først ta med det nye styret, som så langt ikke har hatt et felles styremøte.

– Jeg kan ikke si noe konkret nå om hvilke endringer som kan komme, det er forhold som vil bli drøftet med tillitsvalgte og behandlet i styret når slike problemstillinger måtte være aktuelle, svarer Velsand og legger til: 

– Det jeg kan si på generelt grunnlag er at jeg tror alle i vår bransje må være forberedt på betydelige endringer framover, sett i lys av den utviklingen vi ser både når det gjeder brukermønstre, teknologi og økonomi.

Mange meninger

Nyutnevt styremedlem og ansvarlig redaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad sier at det nye styret i første rekke vil skaffe seg en oversikt over hva kundene ønsker av nyhetsbyrået.

– Det er ingen tvil om mange sterke meninger om hva ANB bør og skal være, sier Svendsen, og viser til Velsand for ytterligere kommentarer.

Powered by Labrador CMS